Acum 97 de ani se infaptuia unirea Basarabiei cu Romania, iar actul Unirii era semnat in sala de festivitati a Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau. Denumirea de „Basarabia” a fost data teritoriului dintre Nistru si Prut pe timpurile administratiei tariste in scop politic. In aceeasi sala in care a fost semnat actul Unirii, colonelul Petru Costin a adus 15 drapele istorice romanesti pentru a fi prezentate in cadrul unei expozitii, drapele pentru a caror reconstituire cat mai fidela s-a documentat timp de 11 ani prin arhive. Cele 15 drapele istorice care au fost reconstituite cu mare atentie si grija pentru detalii au putut fi vizitate de catre public in sala de festivitati a Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau.
La 2 februarie 1905 in Rusia, la St. Petersburg, s-a nascut filozoafa si scriitoarea americana Zinovievna Alisa Rosenbaum, cunoscuta in lumea literara sub pseudonimul Ayn Rand, care a decedat in luna martie 1982 la New York. Cuvintele acestei scriitoare nicicand nu s-au potrivit mai bine ca in aceste vremuri:
,,Cand vei constata ca in scopul de a produce, trebuie sa obtii aprobarea de la acei care nu produc nimic, cand vei observa cum banii se scurg spre cei care nu activeaza in bunuri, ci in favoruri, cand vei intelege ca o multime de oameni se imbogatesc prin luare de mita si influenta lor e mai eficace decat munca ta, ca legile nu te protejeaza contra lor, ci dimpotriva, ei sunt cei care sunt protejati impotriva ta, cand vei descoperi ca este rasplatita coruptia iar onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune fara teama de a gresi ca soarta societatii in care traiesti este condamnata." Ayn Rand (1950)
Dar nici o tara nu poate fi condamnata la nesfarsit! Fiecare tara se va trezi la un moment dat si se va scutura de toti acesti paraziti, de toti acesti daunatori! Si se pare ca pentru Romania momentul adevarului se apropie... Viorel Vio
“Romania fusese considerata una dintre cele doua amenintari militare principale (alaturi de Polonia) de catre liderii armatei si ai serviciilor de informatii sovietice, pe aproape intreaga perioada interbelica. Ea ramasese singura cale terestra dintre URSS si Bulgaria ultraloiala si Balcanii puternic rusofili: o realitate geografica reamintita atunci cand Romania a refuzat trupelor sovietice permisiunea tranzitarii tarii pentru exercitii militare in Bulgaria, dup 1963, si a refuzat fortelor bulgare tranzitul pentru a participa la invazia Cehoslovaciei in 1968.
In 1968, seful forțelor KGB din regiunea frontierei de vest a URSS plasa politica Romaniei vizavi de aceasta zona in aceeasi categorie cu “activitatile subversive sporite ale serviciilor SUA, RFG si Anglia contra URSS”. Arhivele KGB au relevant ca intentiile Bucurestiului si activitatile privitoare la regiune erau îincadrate in categoria prima prioritate.
Instructiunile KGB catre agentii din Romania, interceptate de DSS in 1982, au relevat că “Romania era lucrata ca un stat inamic, o abordare care nu numai ca a fost perpetuata, ci chiar accentuata dupa venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov”. Ultimul director al puternicei Unitati 0110 (unitatea anti-KGB) a Securitatii a declarat in fata unei comisii de ancheta a Senatului ca, atunci cand a preluat comanda unitatii, in 1983, și pana la dizolvarea sa imediat după revolutie, pozitia operationala a KGB fata de tara sa era “destul de clara”. KGB considera Romania o tinta la fel de ostila “ca orice stat occidental.” ” Larry L. Watts, Fereste-ma, Doamne, de prieteni. Razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania.