Pages

Pages

Pages

marți, 21 aprilie 2015

SA NU DORMIM: INCEPE DECOMUNIZAREA CERNAUTIULUI!



Legea cu privire la decomunizarea Ucrainei inca n-a intrat in vigoare, dar procesul a inceput. De fapt, si fara aceasta lege in majoritatea regiunilor tarii decomunizarea se desfasoara de multa vreme, acum ajungand la etapa finala. 

In regiunea Cernauti, bunaoara, inca la inceputul anilor 90 au fost demontate monumentele si busturile lui Lenin, schimbate denumiri de strazi, localitati.

Dar „decomunizarea” nu inseamnă numai rasturnarea lui Ilici. De rand cu schimbarea denumirii strazilor si interzicerea simbolurilor comuniste, legea prevede si deschiderea arhivelor secrete, scoaterea de sub lacatul tainelor a crimelor savarsite de organele sovietice de exterminare in masa.

Kyivul a spus deja „adio” simbolurilor comuniste, prin hotararea comisiei pentru buget de pe langa Consiliul Orasenesc de a sprijini inlocuirea denumirilor si simbolurilor comuniste pe tot teritoriul capitalei. Deputatii au decis ca pana la 28 iunie sa se faca inventarierea, iar pana la 24 august, de Ziua Independentei Ucrainei, sa nu ramana nici urma de duh sovietic-comunist in capitala.

O decizie similara au adoptat si deputatii Consiliului Orasenesc Cernauti, in orasul nostru urmand sa fie schimbate denumirile a circa 56 de strazi. In acest scop s-a format o comisie pentru toponimie, condusa de secretarul primariei Cernauti, Iaroslav Kusnirik. Incă nu s-a precizat si n-a fost facuta publica lista acestor strazi, dar se stie precis ca vor fi schimbate denumiri ca Gaidar, Moris Torez, Vatutin, Olimpiada de la Moscova...

In privinta arterei Olimpiada de la Moscova, care incepe de la vechiul cimitir si ajunge pana la Prut, exista doua versiuni, facute publice de deputata Consiliului Orasenesc O. Kalmykova. Si daca tot a inceput acest proces atat de costisitor, realizat pe bani publici, din buget, la care contribuie si romanii, cred ca n-ar trebui sa ramanem o masa amorfa.

E cazul ca societatile nationale ale romanilor sa intervina cu propuneri privind revenirea la unele vechi denumiri din perioada interbelica, sterse cu barbarie de pe cladirile orasului de ocupantii sovietici.

Nu se stie daca in lista strazilor ce urmeaza sa-si schimbe denumirea a fost inclusa si „28 iunie”, si daca aceasta este considerata ca reminiscenta a epocii comuniste. Mai avem in oras si un tanc cu stea rosie, postat la loc de cinste, ce aminteste de inceputul celei mai tragice pagini din istoria romanilor, dar si a altor etnii din Bucovina, si un monument urias al soldatului „eliberator”.

De la 1940 incoace, urmele romanesti au fost distruse de pe fata ctitoriei lui Alexandru cel Bun. Acum, cand Patria noastră istorica, Romania, este considerata prietena si una din primele pe lista aliatilor Ucrainei ar trebui sa se inlature aceste nedreptati.

Maria TOACA

Sursa:


IMBOGATIREA. O noua serie a Memorialului Durerii.



Nu imbogatirea de azi, ci din anii ’50, ’60, cand averile rapite ale detinutilor politici (case cu tot ceea ce era in ele) au trecut in mana Securitatii si a nomenclaturii comuniste. E vorba de bijuterii, tablouri, colectii, obiecte de arta, biblioteci, mobilier si alte obiecte casnice. Listele din dosarele “Patrimoniu” si “Imbogatirea” ale CNSAS contin documente tulburatoare: 
Iata doar cateva exemple:

Alexandru Draghici, prin seful de cabinet, colonelul de securitate Marin Constantin, a luat pe baza unui bon, din averea arestatilor politic, tablouri de Tonitza, Luchian, Ghiata, Aman, mobila, bijuterii, truse de stilouri dar si scrumiere de argint, suluri de matase naturala, rochii, posete, ciorapi, batiste…Nicio rusine nu i-a retinut lacomia.
353 de pozitii (bunuri) din averea lui Max Auschnitt au fost preluate si insusite de dr. Petru Groza.
Toti ministrii MAI din anii ’50, ’60, de la Avram Bunaciu la Vasile Negrea, Ion Serb si Alexandru Nicolschi, s-au mutat in casele “absenteistilor” (cei plecati din tara), si in cele ale condamnatilor politic, insusindu-si toate bunurile fostilor proprietari.

ARLUS-ul a fost inzestrat cu 12 picturi valoroase in ulei si icoane de argint suflate cu aur. 30 de bunuri pretioase, confiscate din Castelul “Mogosoaia”, ce au apartinut celebrei Martha Bibescu, au fost donate Casei de oaspeti Romano- Sovietica.

Toate palatele regale au fost devalizate si cu valorile din ele au fost mobilate 40 de case ale consilierilor sovietici.
“Memorialul Durerii” si “Cotidianul” vor publica aceste liste integrale de confiscari si persoanele sau institutiile care le-au primit.

Aveti motive sa ne urmariti, editie cu editie. Incepand cu 25 aprilie, cautati-va bunurile furate pe listele “Imbogatirii”, TVR 2, ora 16 si pe cotidianul.ro.



Mergeti in sate, pasiti in Harghita si Covasna ca intr-o Catedrala a rezistentei romanesti




Noi nu facem acte caritabile in satele din Harghita si Covasna. Taranii romani de acolo nu au nevoie de caritate. Centrala termica pe care am dus-o la scoala si Paraclisul Ortodox din Doboi, icoanele, cartile, pachetele cu alimente pentru Doboi, Dobolii de Jos, Dobarlau Vale si Manastirea Marcus, nu sunt altceva decat umile semne ale recunostintei noastre pentru romanii din Harghita si Covasna care-si pastreaza nationalitatea si credinta stramoseasca.
Noi de fapt nu daruim, ci primim. 

Primim cantecul de rezistenta romanesca ce strabate fiecare colt de munte si vale din aceasta inima de Tara, primim rugaciunea ortodoxa a taranilor adunati in biserici, simtim pe obrazul nostru lacrima femeilor cu basma pe cap, atunci cand le sarutam mainile aspre, maini ce se-nchina pentru parintii lor cazuti in limba si credinta tarii. Aceasta lacrima ne doare, o simtim pana-prasele.

Primim in satele Harghitei si Covasnei zambetul plin de speranta al tinerilor, ochii frumosi ai fetelor de acolo ce parca ne spun ca ...totul va fi bine. Mergeti in sate, pasiti in Harghita si Covasna ca intr-o Catedrala a rezistentei romanesti, si veti primi imbratisarea calda a preotilor bisericii noastre, a plaiesilor lui Stefan de la marginea Harghitei, a tuturor taranilor romani de acolo...si de multe ori, atunci cand zorii se arata dupa ploaie, Hristos va trimite spre voi un curcubeu tricolor, izvorat din muntii ce privesc spre Marea cea Mare.
Indrazniti!