Pages

Pages

Pages

vineri, 26 iunie 2015

Astazi, pe 26 iunie, este sarbatorita Ziua Drapelului National



Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne. Constituția României prevede la articolul 12, alineatul 1 că :
„Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”.
Proporțiile, nuanțele culorilor precum și protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994.  

Scurtă istorie a Zilei Drapelului Național
  • În 1834, când Țările Române au început să se dezvolte din punct de vedere economic, când conștiința națională cerea unitatea și libertatea țării, domnitorul Țării Românești,Alexandru D. Ghica Vodă, a obținut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustorești și oștirii"
  • Steagul destinat corăbiilor avea două culori (galben și roșu), cel atribuit armatei era compus din trei (roșu, galben și albastru) și un vultur la mijloc. Acesta este socotit drept începutul adoptării tricolorului pe pământ românesc.
  • O informație o descoperim printre mărturiile unui francmason Jean Alexandre Vaillant, (chemat și stabilit în Muntenia în 1830, profesor și director al „Colegiului Sf. Sava” dinBucurești 1831-1834), potrivit căruia tricolorul ar fi fluturat pentru prima dată în ziua de 29 iulie 1839, pe muntele Pleșuva (zona Comarnic – jud. Prahova) Astfel, arborarea de către Vaillant a tricolorului ca drapel al Principatelor este, poate, cea mai veche atestare documentară a acestui fapt.
Sursa: ro.wikipedia.org


Preasfintitul Andrei, Episcopul Harghitei si Covasnei: "Tricolorul, Icoană a Neamului Românesc".


Cu voia lui Dumnezeu am ajuns astazi la Manăstirea din Valea Mare, raspunzand astfel onorantei invitatii venită din partea PS Andrei, Episcopul Harghitei si Covasnei. In cadrul Sfintei Liturghii de la Manăstirea cu hramul Sfantului Ioan Botezatorul, ctitorită de vrednicul de pomenire Parinte Gheorghe Avram si pastorită in aceste timpuri de staretul Ilie Bularca, a avut loc hirotesirea in rangul de protosinghel a Părintelui Staret si hirotonisirea in treapta de diacon a preotului Antonie Vasile Tamas, pentru parohia bisericii din Valcele.

  La slujba arhiereasca au slujit parinti protopopi din Covasna, preoti si stareti din mănastiri covăsnene, la aceasta fiind prezenti si primari din satele inconjurătoare, precum si numerosi tărani români. Ne-am bucurat nespus sa-l avem in mijlocul nostru pe distinsul profesor, domnul Ioan Lacatusu, seniorul luptei pentru drepturile românilor din Harghita, Covasna si Mures.

  Am cerut binecuvantarea Preasfintitului Parinte Episcop pentru a inmana drapelul national românesc Sfintei Manastiri, sprijinita de pamantul intarit de sangele si oasele eroilor si martirilor Neamului Românesc. Din partea Actiunii am adresat urmatorul mesaj: “Acest Tricolor vine din partea românilor din toate colturile tarii care au sprijinit Acţiunea "Români pentru Români", noi, cei prezenti aici, fiind mesagerii lor. Inimile acestora bat alături de cele ale taranilor români din Harghita si Covasna, bat alaturi de voi, pentru România. 

Va multumim ca ne-ati primit in mijlocul dumneavoastra. Doamne ajuta!". Preasfintitul Andrei a tinut sa ne multumeasca, adresandu-ne un mesaj special din care redau un fragment: "Multumim fratilor români pentru ca au adus acest Tricolor, ii spunem noi Icoana a Neamului Românesc pe care au daruit-o Sfintei Manăstiri din Valea Mare.

 Ori de cate ori ne vom atinti ochii la acest sfant tricolor ne vom gandi la cei plecati in vesnicie". Vazand gestul copiilor din Valea Mare care fluturau steagurile tricolore primite din partea noastra in saptamana ce a trecut, (semn ca roadele eforturilor noastre incep sa se vada), Preasfintitul Andrei a adresat un apel tuturor credinciosilor de a arbora steagul românesc si de imbraca straiele populare.

Dragi prieteni, momente inaltatoare am trait astazi. In Harghita si Covasna România lupta, România traieste, in jurul Bisericii Nationale, “maica spirituala a Neamului Romanesc”, dupa cum spunea Mihai Eminescu.

 Autor: Mihai Tirnoveanu

Eminescu a ramas si va ramane pentru inca multa vreme o arma care va apara sufletul romanesc


Astazi am dat doua carti de Mihai Eminescu primite de la voi, nu la o manifestare anume, ci la locul meu de munca. Le aveam pe birou, alaturi de steguletul cabinetului. La un moment dat o fetita de zece ani ce o insotea pe mama ei a inceput sa mangaie copertile lor, privind cu jind spre micul pachet. Fara sa stau pe ganduri am intrerupt lucrul si am intrebat-o pe Andreea daca a citit vreo poezie de Mihai Eminescu. Un pic fasticita, mi-a raspuns:
,,Nu, in schimb mama mi-a povestit cateva...am vrut sa cumpar una din librarie dar costa cam mult pentru noi...avem venituri modeste...,,
Am alungat cu greu nodul din gat, si bineinteles ca i-am daruit Andreei cele doua carti, una de poezie si cealalta de basme, infasurandu-le in tricolorul meu pe care l-am purtat la piept atunci cand am fost de Sfantul Nicolae anul trecut la Doboi. I-am spus fetitei ca atunci cand fiecare copil din Romania va dori sa aiba in casa o carte de Mihai Eminescu si un stegulet tricolor, parintii lor vor trai mai bine si mai fara griji. Atunci România va fi libera.

Dragi prieteni nu trebuie sa se ,,intâmple,, campanii speciale pentru a darui unui copil un tricolor si o carte de Mihai Eminescu, nu trebuie sa aiba loc actiuni organizate pentru acest lucru. Aceasta fapta ar fi bine sa aiba loc in viata de zi cu zi, ar fi bine sa devina o obisnuinta cotidiana. Fiti voi, românii zilelor noastre, ostasi pe granita, purtati in ranita un tricolor, o Carte si o Rugaciune, in fiecare zi sa fiti soldati, in fiecare zi sa impartiti ranita voastra cu un pui de roman, pentru intarirea granitei, pentru a nu pieri Romania. 

Acest lucru vrem noi in primul rand, a retrezi o stare de duh românesc, o Actiune continua si nu ocazionala, caci numai asa va renaste Tara, daruind zilnic unui copil din orice colt al acestui sfant pamant simbolurile Neamului. Numai asa va renaste Romania, numai asa vom fi noi aici stapani. Nu este nevoie de gesturi marete, ci de lucruri simple, la indemana oricui de fapt. Aceasta este sansa noastra: Eminescu, Tricolorul si Rugacinunea ortodoxa, asa vom birui.

 Autor: Mihai Tirnoveanu

Nota noastra: Asadar, raspanditi-l pe Eminescu! Raspanditi-l si oferiti cartile sale cadou tuturor tinerilor insetati de a-l cunoaste si de a-l studia. Eminescu a ramas si va ramane pentru inca multa vreme o arma care va apara sufletul romanesc. Prin raspandirea operei lui Eminescu vom cultiva dragostea de tara in randurile tinerilor, inca de mici copii, astfel ca atunci cand vor creste, aceste sentimente sa ramana in continuare vii in sufletele lor. [caption id="attachment_7950" align="aligncenter" width="640"]Eminescu a ramas si va ramane pentru inca multa vreme o arma care va apara sufletul romanesc, foto: Mihai Tirnoveanu Eminescu a ramas si va ramane pentru inca multa vreme o arma care va apara sufletul romanesc, foto: Mihai Tirnoveanu[/caption]


Dezamagire crunta! Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Mihai-Răzvan Ungureanu pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe


Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, provoaca inca o mare dezamagire la putin timp dupa declaratiile sale scandaloase in care aproba ca romanii din diaspora sa fie tratati ca cetateni europeni de mana a doua si copiii lor sa primeasca alocatii de nivelul celor din tara, cu toate ca taxele si impozitele platite de romanii din diaspora sunt la nivelul tarilor respective in care muncesc. Administratia prezidentiala a informat opinia publica prin intermediul unui comunicat de presa despre faptul ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, l-a nominalizat pe Mihai-Răzvan Ungureanu pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe.
"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a nominalizat pentru funcția de director al Serviciului de Informații Externe pe domnul Mihai-Răzvan Ungureanu. Conform prevederilor constituționale, domnul Președinte Klaus Iohannis i-a înștiințat, printr-o scrisoare oficială, pe președinții celor două Camere ale Parlamentului despre această nominalizare, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens.", Departamentul de Comunicare Publică - Comunicat de presă
Cititi si:


Pe 24 iunie, romanii sarbatoresc Dragaica sau Sanzienele



In fiecare an, pe data de 24 iunie a anului bisericesc,  Biserica Ortodoxa face pomenirea Sfantului Ioan Botezatorul, iar romanii sarbatoresc Drăgaica sau Sanzienele.Drăgaica este un ritual de origine agrară, practicat la 24 iunie prin Muntenia, Moldova și Oltenia, în preajma solstițiului de vară. Ritualul vizează prosperitatea și protecția culturilor, mai ales de cereale. 

Această sărbătoare coincide cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sf. Ioan Botezătorul. Tradiția cere ca în această zi nimeni să nu lucreze pentru că în această zi este cap de vară, iar Soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază.



 Drăgaica se sărbătorește printr-un un dans făcut de un grup de 5-10 fete din care una este aleasă, ca Drăgaică. Ea este îmbrăcată ca o mireasă și împodobită cu spice de grâu, în timp ce fetele celelalte se îmbracă în alb, poartă un val pe față în care sunt prinse flori de sânziene, iar în mână țin o coasă. Odată constituit, alaiul Drăgaicei pornește prin sat și pe ogoare. La popasuri, în special la răscruci, fetele se așază în cerc, cântând și executând un dans săltat ale cărui mișcări desenează o cruce. Se spune că Drăgaica face ca fructele să se coacă mai repede, ferindu-le de stricăciuni și putrezire. În alte părți această sărbătoare are denumirea de Sânziene, dar și mai multe semnificații. De asemenea, drăgaica poate desemna și floarea galbenă denumită științific Galium verum, sau sânziană, care de obicei înflorește în perioada ritualului. Dacă florile nu sunt înflorite, este semn rău, înseamnă că ceva a încurcat desfășurarea anului, sau că oamenii au supărat sânzienele.

 Sursa: ro.wikipedia.org \


Ghinion! Iohannis vrea ca romanii sa aiba preturi ca in Austria dar salarii, pensii si alocatii, ca in Somalia



Pentru a fi acceptata in Uniunea Europeana, Romania s-a vazut nevoita sa accepte din partea a tot soiul de "organisme internationale",  presiunile prin care se cerea inchiderea fabricilor, uzinelor, combinatelor, reducerea suprafetelor agricole si "liberalizarea" preturilor, astfel incat romanii sa junga sa aiba preturi la nivelul celor din tarile cu economii foarte puternice din UE, dar salariile, pensiile, alocatiile si celelalte venituri ale romanilor sa ramana daca se poate la nivelul celor din Somalia.

 In urma inchiderii si distrugerii industriei romanesti si a negocierii cu UE de catre Romania unor conditii deosebit de dezavantajoase pentru agricultura romaneasca in comparatie cu alte state din Uniune, cateva milioane de romani au trebuit sa migreze prin toata Europa si nu numai, in cautarea unui loc de munca. Romania a fost transformata intr-un imens "depozit" de materii prime, de forta de munca ieftina si intr-o piata de desfacere pentru cele mai proaste produse din punct de vedere calitativ din celelalte tari din UE.

E perfect normal ca distrugerea industriei romanesti si a altor ramuri puternice ale economiei romanesti si implicit pierderea a milioane de locuri de munca sa provoace migratia romanilor pentru a-si asigura mijloacele necesare unui trai decent. Este consecinta directa a actiunilor indreptate impotriva economiei romanesti, cerute cu atata insistenta de niste institutii de-a dreptul criminale, FMI si Banca Mondiala.

De cand Romania a intrat in UE, romanii au fost victimele unor politici discriminatorii in mai multe domenii, confirmandu-se astfel ca nu toti membrii Uniunii au "drepturi depline" sau sunt "la fel de egali" ca si ceilalti.

 Romania este singura tara in care liderii UE au intervenit cu bocancii in treburile interne ale tarii in timpul referendumului din anul 2012, pentru ca sa aflam acum, dupa aproape 3 ani, ca au sustinut de fapt in Romania la putere o mafie politica si institutionala de un nivel infiorator.

 Klaus Iohannis vine si el sa ne confirme inca o data, asta daca mai era cumva nevoie, ca Romania are statut de tara de mana doua in Uniunea Europeana, fiind considerata doar o vaca foarte buna de muls de resurse, fara a i se permite nici macar sa raga de foame:
"Am sugerat astazi premierului Cameron si altor lideri cu alte ocazii ca ar trebui sa separam libertatea de miscare de drepturile sociale",  a afirmat Klaus Iohannis dupa o intalnire de la Bruxelles, cu David Cameron "Sa lasam libertatea de miscare asa cum este si sa incercam sa extragem partea cu beneficiile sociale si saincercam sa rezolvam aceasta problema. Daca tratam problema separat, avem o cale mai buna sa o rezolvam", a mai adaugat Klaus Iohannis
La ceva timp dupa aceste declaratii, a aparut in presa informatia ca guvernul Romaniei deja are un acord cu Marea Britanie in vederea stabilirii beneficiilor sociale pentru romani la nivelul celor din Romania. Acelasi acord a fost stabilit de catre Marea Britanie si cu Austria. Daca pana acum, statul austriac platea lunar spre exemplu, pentru doi copii romani, ai caror parinti munceau in Austria, o suma de aproape 300 de Euro, dupa implementarea acestor masuri, ei vor primi o alocatie echivalenta celei pe care o primesc copiii din Romania. Prin aceasta masura vor fi loviti tocmai romanii din diaspora.

  Ghinion, Iohannis vrea ca romanii sa aiba preturi ca in Austria dar salarii, pensii si alocatii, ca in Somalia!

Glasul.info


Romanii din Serbia mentin vie inca si puternica, flacara ortodoxiei romanesti



La sfarsitul lunii mai a acestui an, a avut loc sfintirea bisericii ortodoxe romane "Sf. Mucenic Ioan Valahul" din Negotin - Catedrala Timoceana. Eforturile comunitatii romanilor din Serbia au fost incununate cu succes si cu ajutorul lui Dumnezeu au reusit sa ridice un sfant lacas in care sa poata fi sustinute in conditii optime serviciile religioase pentru romanii din Negotin.

Slujba de sfintire a acestei biserici ortodoxe romane a fost oficiata de catre mai multi preoti, intr-o atmosfera deosebit de emotionanta si incarcata cu un profund simbolism, tinand cont ca in calea libertatilor religioase ale romanilor din aceasta zona au fost pentru mult vreme puse o serie de oprelisti de catre autoritatile sarbe. Urmariti cateva momente de la sfintirea bisericii ortodoxe romane "Sf. Mucenic Ioan Valahul" din Negotin, un eveniment care merita numaidecat vazut in intregime, atat pentru ritualul in sine, cat si pentru atmosfera creata cu acest prilej.

Glasul.info



 Sursa video: Timoc Press Production


In Transnistria oamenii se tem de un eventual razboi. Saakashvili, guvernatorul Odesei, le intareste aceasta suspiciune.


Amplasarea unor sisteme antiaeriene dotate cu rachete sol-aer in regiunea Odesa si desemnarea lui Saakashvili in functia de guvernator al acestei regiuni din Ucraina, intareste suspiciunile transnistrenilor asupra posibilitatii unui eventual razboi.

Faptul ca autoritatile ucrainene au decis sa-l numeasca guvernator Saakashvili ii face pe transnistreni sa creada ca Ucraina vrea sa se razbune pe cei care ii ajuta pe separatistii prorusi si Transnistria ar putea deveni o tinta. La Tiraspol s-a marit atat frecventa exercitiilor militare cat si ale celor pentru protectia civila, oamenii fiind obisnuiti treptat cu alarmele care sunt pornite in cadrul acestor simulari. Locuitorii din Transnistria se tem de un eventual "Maidan" sangeros cum a fost cel din Ucraina sau de repetarea unei tragedii similare cu cea de la Odesa.

 Cititi si: Presa rusa: Republica Moldova si Ucraina coopereaza pentru a sugruma Transnistria

Surprinzator este si faptul ca transnistrenii nu vad cu ochi buni nici ceea ce se intampla in randul extremistilor prorusi din Balti, oras pe care ei il considera periculos in egala masura, atat pentru Republica Moldova cat si pentru Transnistria.

 Un alt lucru care este surprinde mult este divergenta de opinii dintre tinerii din Transnistria si populatia mai in varsta. In timp ce transnistrenii mai in varsta se informeaza aproape exclusiv de la televiziunile rusesti , cei mai tineri prefera sa se informeze de pe internet si au ajuns curand sa filtreze informatia falsa si propaganda rusa.

 Fata de acum doua decenii si jumatate in urma, Tiraspolul pare acum un oras aproape pustiu, fiindca majoritatea tinerilor prefera sa plece ori in Rusia, ori in Europa, pentru o viata mai buna. In mediul rural situatia este si mai grava, iar unele sate sunt acum doar niste fantome ale asezarilor omenesti de odinioara, unde cu greu mai poti gasi cativa batrani care s-au incapatant sa nu plece si ei.

 Note / Referinte: [1] independent.md

In noaptea de 21-22 iunie 1941, Armata Română a primit ordinul de a declanșa operațiunile militare pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub ocupația ruseasca


In noaptea de 21-22 iunie 1941, Armata Română a primit ordinul de a declanșa operațiunile militare pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub ocupația ruseasca. Declarația antonesciană, „Ostași! Vă ordon: treceți Prutul!”, a fost (de facto) nu o declarație de război în sensul direct al cuvântului, fiind mai degrabă un apel către soldați, ci pe de altă parte o mișcare strategică ce urmărea surprinderea sovieticilor, astfel că eliberarea Basarabiei și Bucovinei a fost un succes militar, durând numai 3 săptămâni, cu puține pierderi omenești.
 În această zi Ion Antonescu a emis  Ordinul către Armata Română, prin care cerea trecerea Prutului în vederea eliberării de sub ocupaţia sovietică a Basarabiei si Bucovinei de Nord.



  ORDINUL DE ZI catre Armata al d-lui General Ion Antonescu, Conducatorul Statului Roman.   

OSTASI, V-am fagaduit din prima zi a noii Domnii si a luptei mele nationale, sa va duc la biruinta; sa sterg pata de dezonoare din cartea Neamului si umbra de umilire de pe fruntea si epoletii vostri. Azi, a sosit ceasul celei mai sfinte lupte, lupta drepturilor stramosesti si a bisericii, lupta pentru vetrele si altarele romanesti de totdeauna.

 OSTASI, Va ordon: treceti Prutul! Sdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre.


 OSTASI, Plecati azi pe drumul biruintelor lui Stefan cel Mare ca sa cuprindeti cu jertfa voastra ceea ce au supus stramosii nostri cu lupta lor. Inainte. Fiti mandri ca veacurile ne-au lasat aci straja dreptatii si zid de cetate crestina. Fiti vrednici de trecutul romanesc.

 OSTASI, Veti lupta cot la cot, suflet de suflet, langa cea mai puternica si glorioasa armata a lumii. Indrazniti sa va masurati vitejia si sa va dovediti mandria, camarazilor nostri. Ei lupta pe pamantul moldovean, pentru granitele noastre si pentru dreptatea lumii. Fiti vrednici de cinstea pe care v-au facut-o istoria, Armata Marelui Reich si neintrecutul ei comandant, Adolf Hitler.


 OSTASI, Inainte. Sa luptati pentru gloria Neamului. Sa muriti pentru vatra parintilor si a copiilor vostri. Sa cinstiti prin vitejia voastra amintirea lui Mihai Voda si a lui Stefan cel Mare, a martirilor si eroilor cazuti in pamantul vesniciei noastre cu gandul tinta la Dumnezeu.

 Sa luptati pentru desrobirea fratilor nostri, a Basarabiei si Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vietii si a caminurilor batjocorite de pagani cotropitori.

 Sa luptati pentru a ne razbuna umilirea si nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru. OSTASI, Izbanda va fi a noastra.

La lupta. Cu Dumnezeu inainte! Comandant de capetenie al Armatei: GENERAL ANTONESCU 22 iunie 1941

 Surse:

 [1] cersipamantromanesc.wordpress.com [2] ro.wikipedia.org

Galeriile de suporteri din Romania s-au unit pentru a ajuta copiii din Valea Plopului


Galeriile de suporteri din Romania, sau cel putin unele dintre ele, si-au creat in ultimii ani o imagine care nu prea le face cinste. Iata insa ca atunci cand interesul national le-o cere, suporterii pot lasa deoparte rivalitatile si se pot uni pentru un scop comun.

Galeriile de suporteri din Romania s-au unit pentru a ajuta copiii din Valea Plopului, participand cu munca voluntara la proiectele parintelui Tanase, cel care este parinte la propriu, pentru 400 de copii. Alaturi de suporteri au participat si membrii ai Asociatiei Neamunit care au facut cunoscuta povestea pe pagina lor de Facebook:
"Se spune despre ei ca sunt huligani, haimanale si golani. Ratati si oameni fara Ocupație si fara Idealuri. Ei,suporterii, demonstrează insa ca acolo cand nevoia o cere "trei culori" sunt mai importante decat orice alte rivalitati. Rand pe rand, umăr la umăr " huliganii" s-au unit pentru a ajuta copiii din Valea Plopului! Nu cu vorbe,nu cu "like" pe Facebook : direct prin munca. (Galerie Foto) Respect suporterilor cu care ‪#‎neamunit‬ si noi eforturile! Respect baieti , sus inimile Romania. Tara , tara vrem ostași... #neamunit
MOTTO : Suntem luptătorii, / Veacului ce vine, / Suntem diligenţa, / “Veacului oriunde”; / Caii noştri – aleargă, / Spre un ţărm de bine, / Cu potcoave albe, / Dincolo de munte.” “Dorul unui frate, / Şi adânc ne scurmă, / Visul libertăţii, / Ne este un meleag; / Fără violenţă!, / Nu suntem o turmă!, / Libertatea însăşi, / E al nostru steag!”", Sursa: Neamunit
Glasul.info