luni, 27 iunie 2016


Pentru a ne izola termic locuintele, nu intotdeauna trebuie sa recurgem la solutii scumpe sau sa dam imediat fuga la supermarket sau la cel mai apropiat magazin de materiale de constructii. Daca ne uitam cu atentie in jurul gospodariilor noastre, vom putea observa ca majoritatea materialelor sunt deja la indemana: lana, paie, chirpici. Da! Sunt materiale naturale si care practic nu ne costa aproape nimic, ce pot fi folosite pentru a ne izola termic locuintele si a injumatati astfel costurile pentru incalzire in timpul anotimpului rece.



Ingeniozitatea stramosilor nostri este dovedita de casele traditionale taranesti care pastreaza inca o mostra din puterea geniului creativ al taranului roman din diverse zone ale Romaniei, care a stiut sa utilizeze cu succes materialele pe care le-a gasit la indemana.



Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare a initiat campania "Caldura la indemana!", incercand sa ofere sfaturi practice si mai ales accesibile din punct de vedere al costurilor pentru cei care vor sa-si izoleze singuri locuintele. 


Pagina Ghidul izolatiei eficiente ii indeamna de asemenea pe cei care vor sa reduca din costurile cu incalzirea pe timpul anotimpului rece sa aleaga materialele izolante corespunzatoare astfel incat sa poata injumatati factura la caldura.

In cadrul proiectului „Îmbunătățirea eficienței energetice în gospodăriile și comunitățile cu venituri reduse din România”, publicație elaborată în 2014-2015 de către Dr. Ing. Constantin Miron în cadrul proiectului UNDP-GEF, sunt oferite sfaturi si idei concrete pentru alegerea corespunzatoare a materialelor naturale pentru izolatie termica, potrivite pentru diferite zone ale Romaniei:


Noutatea in domeniul materialelor naturale folosite ca izolatie termica, cel putin pentru Romania, este utilizarea lanei de oaie; daca ar fi sa-mi izolez termic singur locuinta, as opta pentru aceasta solutie.

Printre materialele de baza insa care pot fi folosite ca materiale termoizolatoare se numara si stuful, papura, paiele de cereale, cocenii de porumb, tulpinile de floarea soarelui sau fibrele de canepa.











0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii