sâmbătă, 28 martie 2015



“Romania fusese considerata una dintre cele doua amenintari militare principale (alaturi de Polonia) de catre liderii armatei si ai serviciilor de informatii sovietice, pe aproape intreaga perioada interbelica. 

Ea ramasese singura cale terestra dintre URSS si Bulgaria ultraloiala si Balcanii puternic rusofili: o realitate geografica reamintita atunci cand Romania a refuzat trupelor sovietice permisiunea tranzitarii tarii pentru exercitii militare in Bulgaria, dup 1963, si a refuzat fortelor bulgare tranzitul pentru a participa la invazia Cehoslovaciei in 1968.

In 1968, seful forțelor KGB din regiunea frontierei de vest a URSS plasa politica Romaniei vizavi de aceasta zona in aceeasi categorie cu “activitatile subversive sporite ale serviciilor SUA, RFG si Anglia contra URSS”. 

Arhivele KGB au relevant ca intentiile Bucurestiului si activitatile privitoare la regiune erau îincadrate in categoria prima prioritate. Instructiunile KGB catre agentii din Romania, interceptate de DSS in 1982, au relevat că “Romania era lucrata ca un stat inamic, o abordare care nu numai ca a fost perpetuata, ci chiar accentuata dupa venirea la putere a lui Mihail Gorbaciov”.

 Ultimul director al puternicei Unitati 0110 (unitatea anti-KGB) a Securitatii a declarat in fata unei comisii de ancheta a Senatului ca, atunci cand a preluat comanda unitatii, in 1983, și pana la dizolvarea sa imediat după revolutie, pozitia operationala a KGB fata de tara sa era “destul de clara”. KGB considera Romania o tinta la fel de ostila “ca orice stat occidental.” ”

 Larry L. Watts, Fereste-ma, Doamne, de prieteni. Razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania.

 Sursa:

Neamul Romanesc


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii