sâmbătă, 4 aprilie 2015


In toamna anului trecut, Mihai Tirnoveanu si Florin Palas, in urma unei initiative comune, au hotarat sa demareze o actiune de sustinere a romanilor din Harghita si Covasna. Mihai Tirnoveanu a ales sa alinam rana sangeranda a neamului romanesc din satul Doboi, comuna Plaiesii de Jos. In luna octombrie, doctorul Mihai Tirnoveanu, profesorul Florin Palas si inginerul Cristi Galiceanu au intreprins actiuni de cercetare a acestui sat.

 La sugestia IPS Ioan Selejan, care a binecuvantat Actiunea “Romani pentru Romani”, am hotarat sa ne aratam solidaritatea si fata de fratii nostri din Dobolii de Jos (Covasna). Dupa incheierea cercetarii am apelat la prietenii de pe facebook si din lumea reala, din tara si din diaspora, pentru a ne arata solidaritatea fata de taranii din cele doua sate. Mihai Tirnoveanu a condus campania de popularizare a Actiunii pe retelele de socializare. Fara contributia prietenilor nostri, nu am fi putut face nimic. 

In ziua de Sfantul Nicolae am fost in cele doua sate, Doboi si Dobolii de Jos, daruind copiilor seturi de manuale scolare complete, carti de povesti pentru copii, dulciuri si fructe, iar adultilor le-am daruit pachete cu alimente de baza (ulei, faină, zahar, orez), dar si 15 Biblii. Ne-am bucurat de sprijinul important al Parohiei „Sfantul Gheorghe” din Brasov, care a daruit, la randul ei, pachete cu alimente taranilor din cele doua sate. Alaturi de noi au fost cativa reprezentanti ai Asociatiei „Neamunit”, care au contribuit cu suma de 500 lei si au distribuit dulciuri si fructe copiilor. 

De asemenea, la Actiune au participat prieteni de-ai nostri cu suflet mare din Brasov (Aura Mariana, Razvan Boboc), Fagaraa (Catalin Beltechi, Calin Pisoiu) si Iasi (Ovidiu Comanac). Important a fost si sprijinul Editurii Ars Libri, care a trimis carti necesare copiilor. De Craciun, Mihai Tirnoveanu, Dan Moldovan si Florin Palas l-au insotit pe Mos Craciun romanesc (dupa zicerea copiilor), care a facut daruri copiilor cuminti din scoala Doboi, dar si un televizor si un DVD Player. Bucuria infratirii cu acești oameni ne-a fost imbold spre a continua aceasta actiune.

 In continuare, la sugestia Parintelui Ioan Lupu din Doboi, cu binecuvantarea PS Andrei Fagaraseanu, am demarat actiunea de strangere de fonduri pentru achizitionarea unei centrale termice necesara scolii si a Paraclisului Ortodox din Doboi (care sunt de fapt intr-o singura cladire, biserica atribuindu-i scolii spatiul corespunzator), a caloriferelor aferente si a celorlalte accesorii, dar si a pregatirii pachetelor de alimente, ca semn de recunostinta pentru pastrarea limbii si a credintei stramosesti in acest areal.

 In plus, constienri de faptul ca dimensiunea spirituala a acestei Actiuni este cea mai importanta, am sprijinit eforturile unor copii din Tara Fagarasului, aflati sub indrumarea profesoarei Crina Palas, care au purces la pictarea unor icoane pe sticla, pe care le vor darui copiilor din Doboi. Am beneficiat de sprijinul consistent al Protopopiatului Ortodox din Brasov, personal a Parintelui Protopop Danut Benga, si a vechiului nostru prieten, directorul ziarului “Cuget liber” – Targu-Mures, domnul Lazar Ladariu.

 Asociatia “Neamunit”, prin liderul sau, Aureliu Surulescu, ne-a anuntat ca vor aduce si ei cateva pompe, un generator si alte daruri pentru copii. De asemenea, Asociatia Civic. Media s-a alaturat Actiunii “Romani pentru Romani”, prin initierea unui proiect de constituire a unei biblioteci de carte romanească pentru locuitorii din Doboi.

 Si membrii ASCOR Brasov si-au anuntat participarea la Actiune, cu cantece patriotice si religioase, insotindu-ne in pelerinajul îinfratirii romanesti, condusi fiind de indrumatorul lor, parintele Costin Butnar. De asemenea, preoti din Brasov si Tara Fagarasului, personalitati ale vietii academice si fosti detinuti politic sunt alaturi de Actiunea “Romani pentru Romani”.

 Inimosii pastori si credincioşsi ai Parohiei Ortodoxe “Sfantul Gheorghe”, care ne-au insotit in luna decembrie pe drumurile satelor din Doboi si Dobolii de Jos, au hotarat sa mai “adopte” un sat din judetul Covasna: Dobarlau. Cu flori in maini si in suflet sa-l intampinam, de Florii, pe Hristos in inima Romaniei, in Harghita si Covasna! 

 Acțiunea „Romani pentru Romani”
 Pt conformitate, Dr Mihai Tirnoveanu Prof.

 Florin Palas Cei care vor sa contribuie la buna desfasurare a Actiunii „Romani pentru Romani” sunt rugati sa-i contacteze pe dr. Mihai Tirnoveanu (tel.: 0722566606) sau pe prof. Florin Palas (0724115101).

 Sursa: 

 [1]  Buciumul via magazincritic.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii