sâmbătă, 9 mai 2015


Pentru romani, ziua de 10 mai a fost sarbatoarea nationala pana la momentul instaurarii regimului comunist. De aceasta zi sunt legate mai multe evenimente importante din istoria Romaniei: pe 10 mai 1866 Carol I a fost proclamat domnitorul Romaniei, pe 10 mai 1877 a fost promulgata Declaratia de Independenta a Romaniei de catre Carol I, iar pe 10 mai 1881 acelasi Carol I a fost incoronat in functia de prim rege al noului si tanarului regat al Romaniei.

 Tot intr-o zi de 10 mai, in anul 1939, Carol al II-lea dezveleste in Piata Palatului statuia ecvestra a unchiului si predecesorului sau pe tronul regatului Romaniei, Carol I. Statuia era realizata de un sculptor de renume din Belgrad: celebrul Mestrovici.

 Dupa detronarea lui Alexandru Ioan Cuza, Carol de Hohenzollern ajunge dupa mari eforturi si negocieri politice la conducerea Romaniei. In urma unui plebiscit, Carol este ales domn in anul 1866, sub numele de Carol I. Avea numai 27 de ani cand la 10 mai a fost numit domn constitutional.

 Pe 10 mai 1866, Carol I isi facea simtita intrarea in Bucuresti, o intrare imortalizata intr-o ilustratie facuta de Foucault intr-un ziar francez. Intrarea lui Carol în Bucureşti (10 mai 1866)


 In fiecare an, in micul regat al Romaniei pe data de 10 mai se organizau parade in cinstea acestei zile, o zi care a ajuns in timp sa fie foarte speciala, fiind legata de anumite evenimente majore care au marcat istoria noastra a romanilor.

Parada de 10 mai 1897, condusa de regele Carol I al Romaniei

Imnul regal al României

Sursa:0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii