luni, 22 decembrie 2014


Multa vreme, multi dintre romani s-au intrebat cum este posibil ca o minciuna grosolana despre evenimentele din martie 1990 de la Targu Mures sa fie prezentata in mass-media internationala timp de cateva luni de zile fara ca dupa aceea sa fi dat nimeni vreo dezmintire oficiala sau sa-si ceara scuze cineva.

Un taran roman din Ibanesti, judetul Mures, Mihai Cofar, a fost prezentat la multe dintre televiziunile occidentale, drept un etnic maghiar batut cu salbaticie de catre romani. Acum stim cu totii ca asta nu a fost decat un fals grosolan si mizerabil. Falsul a fost pregatit cu mult timp inainte, iar evenimentele s-au desfasurat conform unui scenariu bine prestabilit de catre "foarte bune contacte politice maghiare", asa cum avea sa recunoasca mult mai tarziu, regizorul de origine britanica, Peter Swain. 

Cu ceva timp in urma va prezentam un articol despre "dezvaluirile" neverosimile ale unui jurnalist si scriitor maghiar, Szoczi Arpad , cu privire la presupusele rachete de origine chineza pe care Ceausescu daduse ordin sa fie indreptate catre centrala nucleara din Ungaria de la Paks si despre "pregatirile" de razboi ale Romaniei din 1989 impotriva Ungariei. Acest gen de propaganda este foarte nociv, subiectul fiind deja preluat de mass-media din diferite tari si putand aduce grave prejudicii de imagine Romaniei.

La o simpla cautare deja am gasit cateva articole in presa straina legate de acest subiect. Spre exemplu, sarbii de la telegraf.rs au scris un articol pornind de asa zisele "dezvaluiri" ale lui Szoczi Arpad in care afirma ca zona Banatului a fost la un pas de un dezastru nuclear in 1989 din cauza intentiilor lui Ceausescu.Jurnalistii de la telegraf.rs afirma ca Banatul a fost la un pas de dezastru nuclear in 1989! sursa foto: telegraf.rs Jurnalistii de la telegraf.rs afirma ca Banatul a fost la un pas de dezastru nuclear in 1989! sursa foto: telegraf.rs[/caption] Plecand de la faptul ca acest jurnalist maghiar se lauda ca ceea ce afirma el, a aflat de la un agent secret maghiar si din alte "surse oficiale", am hotarat de fapt sa vedem mai intai cine este cu adevarat acest Szoczi Arpad.


Nu mica ne-a fost mirarea sa aflam ca el de fapt se ocupa cu propaganda antiromaneasca de mai multa vreme, atacand orice informatie pozitiva legata de Romania si infirmand bineinteles, orice informatie negativa despre istoria Ungariei si despre trecutul horthist al acesteia. Szoczi Arpad nemultumit de cartea ”Horthyist-Fascist Terror in Northwestern Romania, September 1940 - October 1944” Szoczi Arpad nemultumit de cartea ”Horthyist-Fascist Terror
in Northwestern Romania, September 1940 - October 1944”, sursa foto: telegraf.rs[/caption] Iata un exemplu despre ceea ce numeste Szoczi Arpad propaganda romaneasca:
"In decembrie 1986 am primit un telefon de la un coleg de la ziarul "The Toronto Sun" in care imi spunea ca tocmai a primit o carte de la ambasada Romaniei din Ottawa intitulata ”Horthyist-Fascist Terror in Northwestern Romania, September 1940 - October 1944”. Titlul se referea la fostul regim al lui Miklós Horthy  si la faptul ca Ungariei i se redase nordul Transilvaniei.... Si ceea ce am vazut a fost o carte plina de statistici si marturii despre trupele maghiare ucigand si torturand civili romani in timpul acelor ani de razboi. Multe dintre acele episoade imi erau total necunoscute. Si nu mi le-ar putea confirma nici o  lucrare de referinta din vest. Asta ca sa nu spun ca nu au existat deloc  atrocitati comise de unguri impotriva romanilor. Au fost cateva, dar nu multe. Cel putin, conform majoritatii istoricilor din afara Romaniei. Dar ceea ce mi-a ramas intiparit in privire au fost fotografiile. Erau imagini cu soldati unguri sau politisti maghiari ranind sau ucigand .... Majoritatea fotografiilor pareau total false. Oricum, care oameni chiar s-ar lasa prinsi si  fotografiati chiar in timpul actului? Poate - cu siguranta niste nazisti - dar deveneam din ce in ce mai sceptic.", scrie Szcoczi Arpad intr-o "opera" literara de-a sa, aflat in lupta cu propaganda guvernamentala romaneasca care mintea despre "inexistentele" orori si atrocitati savarsiste de catre horthisti in Nordul Transilvaniei.
Doar pentru ca nu i-au placut imaginile si ilustratiile dintr-o carte ce incerca sa descrie ororile si atrocitatile petrecute in timpul regimului horthist in Transilvania, unele dintre acestea parandu-i false sau retusate, Szoczi Arpad da verdictul: N-au fost violente din partea horthistilor impotriva romanilor in Transilvania sau daca au fost, au fost atat de putine incat putem iarasi spune ca "aproape" nici n-au fost!


 Cam asa lucreaza propaganda antiromaneasca a maghiarilor. Incercand sa convinga jurnalisti straini si membrii ambasadelor din lumea intreaga de "adevarul lor"! Acum nu ne mai mira de ce Mihai Cofar de la Targu Mures era "facut" maghiar si cunoscut de intreg mapamondul drept un biet etnic maghiar batut cu salbaticie de catre romani!


 La fel este si noua carte a acestui propagandist cu norma, Szoczi Arpad, o adunatura de povesti neverosimile si povesti romantate despre evenimentele din decembrie 1989 de la Timisoara. Rachete indreptate catre centrala nucleara de la Paks, agenti secreti, Romania pregatita de razboi impotriva Ungariei? Sigur! Acum du-te si treci pe la casieria ministerului de propaganda de la Budapesta si ridica-ti solda! 

Surse:

 [1] nyugatijelen.com/kultura/temesvar_a_roman_forradalom_igaz_tortenete.php

[2] hungarianhistory.com/lib/szoczi.pdf

[3] telegraf.rs/vesti/1357186-izbegli-smo-nuklearnu-katastrofu-1989-causesku-pretio-da-ce-dici-atomsku-centralu-u-vazduh

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii