marți, 12 mai 2015


Pe 12 mai 113 a fost inaugurata la Roma, in forumul nou construit, „Columna lui Traian", opera atribuita lui Apollodor din Damasc. Cele 124 de episoade care ilustreaza razboaiele daco–romane, comemoreaza victoria Imperiului Roman asupra Daciei.

 Terminata in 113, columna are exteriorul prevazut cu un faimos basorelief sculptat, in forma de spirala, care reproduce artistic sub o forma epica razboaiele dintre romani si daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei. O adevarata cronica a eroismului dacic si roman a fost eternizata pe fusul Columnei lui Traian din Roma.

 Columna are o inaltime de aproximativ 30 de metri si conține 18 blocuri masive de marmura de Carrara, fiecare cantarind 40 de tone. In anul 1536, soclul Columnei a fost eliberat din ruinele forului lui Traian din ordinul Papei Paul al III-lea. Marele arhitect Fontana s-a ocupat de restaurarea lui, incepand cu 1558. In 1589-1590, in locul statuii lui Traian, aflata initial in varful columnei, dar dispăruta inca din antichitate, a fost asezata o statuie a Sfântului Petru.

 In perioada cat a fost director al Scolii Romane din Roma istoricul Emil Panaitescu a adresat numeroase memorii Academiei Romane, Ministerului Instructiuni Publice, Ministerului de Finanțe si Parlamentului pentru a realiza o copie a Columnei care sa fie expusa in Romania.

Eforturile sale au fost încununate de succes in 1939 cand statul roman a comandat copia, aceasta fiind terminata in 1943. Copia a fost executata din ciment alb armat, amestecat cu praf de marmura, si respecta proporțiile monumentului. 

Din cauza razboiului mulajele au fost depozitate in diverse locuri locuri in Roma (Muzeul Lateran, Forul lui Traian, Palatul Expozițiilor) si doar in 1967 au fost aduse in Romania. Din 1972 copia la scara naturala a bazei Columnei lui Traian si copii ale scenelor reprezentate pe acest monument sunt expuse intr-o sala a Muzeului Național de Istorie a României.



 Sursa:

 [1] ro.wikipedia.org

Glasul.info

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii