marți, 1 iulie 2014



Un autor de limba rusa de la publicatia online timer.od.ua, crescut intr-o "sanatoasa" traditie sovietica isi exprima ingrijorarea fata un eventual pericol reprezentat de unionismul romanesc. El indeamna autoritatile ucrainene sa fie atente si la ce se intampla in Republica Moldova nu doar le ce se intampla in estul Ucrainei.

El reaminteste si de hartile care au circulat in primavara atat pe retelele sociale cat si in presa, harti care aratau ca Ucraina ar fi urmat a fi impartita intre Rusia, Ungaria, Polonia si Romania. Pomeneste si despre pretentiile de autonomie ale lui Viktor Orban pentru regiunea Transcarpatia dar nu-l condamna atat de mult pe acesta cat ii displace ca sa acceptat in sfarsit in Republica Moldova ca limba oficiala este cea romana si de curand s-a renuntat pana si in Ucraina la farsa stupida cu limba moldoveneasca.

Directia de "ingrijorare" a acestui jurnalist care nu este "ingrijorat" atat de mult de ceea ce cer ungurii de la Ucraina ci de ceea ce nu cer romanii ne face sa credem ca de fapt el este unul dintre acei jurnalisti care fac propaganda pro-rusa, in conditiile in care Romania si Polonia s-au dovedit mai prietene decat Ungaria pentru Ucraina si nu au ridicat nici o pretentie teritoriala.

Ceea ce este si mai ciudat este ca Ungaria nici nu prea ar fi indreptatita sa ceara Transcarpatia, ultima data aceasta provincie apartinand Slovaciei. O alta idee deplasata a acestui jurnalist pro-rus este ca in Ucraina s-ar afla o "coloana a 5-a" responsabila de ideea ca romanii si moldovenii sunt una si aceeasi etnie iar aceasta coloana a 5-a ar fi primit unda verde de la fostul presedinte Ianucovici.

Din cata am vazut noi autorul este din regiunea Odesa si este deranjat de intrunirile si forumurile la care participa romanii din sudul Basarabiei (Bugeac) si de miscarile lor culturale. Dupa parerea jurnalistului "ucrainean", chiar daca Europa asigura Ucraina ca nu va pierde teritorii in favoarea vreunui stat vecin mai bine Ucraina ar trebui sa se asigure decat sa se "friga".

Ceea ce putem concluziona la prima vedere, fara o aprofundare prea mare, este ca romanii au fost si inca sunt lipsiti de unele drepturi elementare si fundamentale in Ucraina, nici nu mai conteaza din vina cui, autoritatile ucrainene sau cele pro-ruse au mentalitati care pastreaza inca vie amintirea trecutului sovietic si a politicii pumnului in gura.

In loc sa tipe ca din gura de sarpe ca ungurii au inceput sa "traga" de coltul hartii Ucrainei ei tipa ca romanii se intalnesc intre ei si ca vor sa se termine odata cu sarada si farsa limbii moldovenesti. Dar banuiesc ca fiecare tipa de ce-l doare pe dansul si "durerea" astuia e mai aproape de Romania de cat de Ungaria. Curat murdar, coane Ivane!

Sursa:

1) http://timer.od.ua/statji/ruminskiy_unionizm_real_naya_li_ugroza_dlya_ukraini_387.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii