vineri, 26 iunie 2015


Am mai vorbit despre cat de ipocriti pot fi francezii si ne aducem cu totii aminte de cazul "Charlie". Pe de o parte vor sa fie vazuti ca un popor tolerant si "open minded" dar in realitate sunt unii dintre cei mai rasisti oameni de pe continentul european. Romania anilor '90 era ca si acum, o tara jefuita pana la sange si cu un sistem corupt pana in maduva oaselor.

Pe langa problemele economice grave pe care le intampina Romania, confruntata cu distrugerea deliberata a industriei, agriculturii si economiei romanesti de catre o clasa politica extrem de corupta si de tradatoare, Franta era mai mereu printre primele tari care aduceau in prim plan problema integrarii tiganilor in societatea romaneasca. Inca de la inceputul anilor '90, in Franta se ducea o campanie de presa in care Romania era prezentata intr-o lumina foarte proasta in ceea ce priveste respectarea drepturilor minoritatilor si integrarea sociala a acestora in comunitate.

Accentul era pus mai mereu pe minoritatea "rroma". Pe langa problemele evidente ale minoritatii rrome din Romania, presa franceza, impulsionata de la spate si de anumite asociatii sau diverse fundatii, mai mult sau mai putin obscure, acuza Romania ca le refuza rromilor dreptul la educatie, locuri de munca si alte drepturi fundamentale ale omului.

 Astazi stim cu totii cam dupa ce fel de model sunt construite unele dintre aceste asociatii/ ONG-uri / fundatii, de cine sunt finantate si pe ale cui interese le apara ele de fapt. Aceasta campanie de presa a francezilor impotriva Romaniei a culminat cu filmul Gadjo Dilo (1997), in care de asemenea era prezentata o falsa imagine a relatiei dintre romani si tigani.

 Odata cu libera circulatie in statele Uniunii Europene, tiganii din Romania au descoperit ca pot vizita fara nici opreliste absolut orice tara din Uniune, inclusiv Franta. Astfel, tiganii din Romania au descoperit curand ca are si Franta tiganii ei, la fel de inadaptati si de neintegrati ca si cei din tara noastra. Cat de ipocriti pot fi francezii, cand vin in Romania si ne reproseaza ca nu reusim sa-i integram pe tigani in societate cand nici ei n-au reusit asta cu tiganii lor?

 Daca in Romania numele de familie pentru foarte multi tigani este Stanescu, clanurile tiganilor din Franta sunt cunoscute dupa  numele de familie Lopez, un nume care te duce mai degraba cu gandul spre Spania sau spre tarile din America Latina. Uitati cateva exemple de "integrare" in societate pe care au reusit francezii s-o faca cu tiganii lor, nascuti si crescuti in Franta de mai multe generatii. 

Francezii erau foarte preocupati sa arunce cu noroi in Romania pentru ca nu reusim sa-i integram pe tigani in societate. Iata insa cat de mult succes au francezii cu integrarea propriilor lor tigani, nascuti si crescuti in Franta. 

Sursa: Glasul.info




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii