vineri, 26 iunie 2015


Amplasarea unor sisteme antiaeriene dotate cu rachete sol-aer in regiunea Odesa si desemnarea lui Saakashvili in functia de guvernator al acestei regiuni din Ucraina, intareste suspiciunile transnistrenilor asupra posibilitatii unui eventual razboi.

Faptul ca autoritatile ucrainene au decis sa-l numeasca guvernator Saakashvili ii face pe transnistreni sa creada ca Ucraina vrea sa se razbune pe cei care ii ajuta pe separatistii prorusi si Transnistria ar putea deveni o tinta. La Tiraspol s-a marit atat frecventa exercitiilor militare cat si ale celor pentru protectia civila, oamenii fiind obisnuiti treptat cu alarmele care sunt pornite in cadrul acestor simulari. Locuitorii din Transnistria se tem de un eventual "Maidan" sangeros cum a fost cel din Ucraina sau de repetarea unei tragedii similare cu cea de la Odesa.

 Cititi si: Presa rusa: Republica Moldova si Ucraina coopereaza pentru a sugruma Transnistria

Surprinzator este si faptul ca transnistrenii nu vad cu ochi buni nici ceea ce se intampla in randul extremistilor prorusi din Balti, oras pe care ei il considera periculos in egala masura, atat pentru Republica Moldova cat si pentru Transnistria.

 Un alt lucru care este surprinde mult este divergenta de opinii dintre tinerii din Transnistria si populatia mai in varsta. In timp ce transnistrenii mai in varsta se informeaza aproape exclusiv de la televiziunile rusesti , cei mai tineri prefera sa se informeze de pe internet si au ajuns curand sa filtreze informatia falsa si propaganda rusa.

 Fata de acum doua decenii si jumatate in urma, Tiraspolul pare acum un oras aproape pustiu, fiindca majoritatea tinerilor prefera sa plece ori in Rusia, ori in Europa, pentru o viata mai buna. In mediul rural situatia este si mai grava, iar unele sate sunt acum doar niste fantome ale asezarilor omenesti de odinioara, unde cu greu mai poti gasi cativa batrani care s-au incapatant sa nu plece si ei.

 Note / Referinte: [1] independent.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii