marți, 2 decembrie 2014


In urma cu 79 de ani, se nastea intr-o zi de 2 decembrie, Nicolae Labis, unul dintre cei autentici si sensibili poeti ai literaturii romane. Criticul Eugen Simion l-a supranumit "buzduganul unei generatii".

Despre Nicolae Labis se spunea ca este un poet cu perspectiva, un poet talentat, in ciuda tineretii sale manifesta o maturitate si o intelegere a lumii cum poate putini ar putea la varsta lui. Poetul a avut o moarte tragica, care se pare ca s-a produs dupa ce a fost impins de un asasin in fata unui tramvai, dupa cum spune pana si sora sa ca i-ar fi marturisit fratele sau aflat pe patul de spital, inainte sa moara, se datoreaza tocmai dorintei de reunire a celor state romanesti de care au aflat serviciile de securitate.


Intr-o emisiune difuzata la televiziunea romana pe care o puteti viziona pe link-ul de aici:  ( Moartea lui Nicoale Labis - Documentar), sora si alti cunoscuti sau apropiati ai poetului povestesc evenimente si clipe din viata lui Nicoale Labis dar si motivele pentru care se supecteaza ca moartea poetului ar fi fost de fapt o crima indreptata tocmai impotriva actiunilor unioniste ale poetului.

Asa cum sora si alti prieteni ai poetului povestesc, activitatile unioniste ale poetului atrasesera atentia securitatii si a oranduirii comuniste de la acea vreme. Astfel de initiative erau considerate periculoase si oprite din timp de catre sistemul comunist, iar cei identificati puteau sfarsi in inchisori sau in lagare de munca.

Iata deci ca sistemul comunist din Romania era o piedica pentru actiunile si ideile unioniste ale romanilor. Perioada anilor '50 a fost cea mai crunta perioada pentru intelectualitatea romaneasca, atunci cazand victime ale comunismului o mare parte dintre cei care faceau parte din elita Romaniei.

Note:

1 comentarii:

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii