marți, 25 noiembrie 2014


Daca la noi in Romania minoritatile sunt respectate si beneficiaza de multe drepturi pe care nici macar unele tari cu pretentii de mari democratii nu le acorda, in Serbia lucrurile stau cu totul altfel. Fratii nostri romani de pe Valea Timocului sau din alte parti ale Serbiei sunt intimidati, amenintati, impiedicati sa-si vorbeasca limba, sa tina slujbe religioase in limba materna sau sa aiba institutii de invatamant in limba romana.
Paradoxal, cu toate ca sunt mult mai putin minoritari sarbi pe teritoriul Romaniei decat minoritari romani pe teritoriul Serbiei, acestia au deja institutii de invatamant in limba materna in Romania. De curand, in timpul unui meci de baschet intre Partizan si Asesoft , echipe adversare in liga EuroCup, putinii suporteri romani prezenti au afisat un steag al Romaniei. Oamenii din fortele de securitate sarbe i-au fortat pe fanii romani sa indeparteze imediat steagul.
Daca guvernantii si ceilalti conducatori ai Romaniei ar face si pentru romanii din afara granitelor cate fac pentru minoritatile de pe teritoriul Romaniei poate ca astfel de situatii nu ar mai fi intalnite. Romanii din Serbia sunt nemultumiti din cauza ca atunci cand Victor Ponta a vizitat Serbia nu a conditionat, asa cum au facut de pilda autoritile de la Budapesta, aderarea la Uniunea Europeana de rezolvarea problemei minoritatilor. Cum e posibil sa nu-l intereseze problema romanilor din Serbia? Romanii de acolo sunt lipsiti de cele mai elementare drepturi. Sarbii din Romania au pana si licee in limba sarba, desi sunt multi mai putini, iar romanii nostri nu au nici macar biserici in limba romana?
Sursa:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii