vineri, 2 ianuarie 2015


In contextul in care Ungaria doreste sa aiba o politica externa total independenta, ba chiar ostila fata de SUA, un  interviu acordat recent de presedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, arata ca diplomatii de la Budapesta iau in considerare varianta unei posibile aliante cu Romania.

Interviul a aparut in ziarul pro-guvernamental "Magyar Hirlap" in conditiile in care la mijlocul lunii decembrie Sarah Sewall, subsecretarul de Stat american responsabil de Securitate civica, Democratie si Drepturile omului, a anuntat ca ambasadele americane din tari central si est-europene elaboreaza un plan de actiune pentru sustinerea eforturilor anticoruptie in respectivele state.

 Planul american a starnit reactii aprinse in Ungaria, unde prim ministrul Viktor Orban si partidul aflat la guvernare FIDESZ au adoptat in ultimul timp o orientare mai degraba anti-americana in contextul crizei din Ucraina.
"Nimeni din Ungaria nu este fericit ca tara noastra, alaturi de numeroase alte tari au fost declarate de Statele Unite camp de operatiuni", a reactionat Orban iar secretarul de stat pentru Afaceri Europene a vorbit despre „o incalcare a suveranitatii”.
Interviul dat de presedintele Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, detaliaza noile planuri diplomatice ale guvernului maghiar.
Recentele declaratii ale subsecretarului de stat american Sarah Sewall sunt graitoare”, a spus Kover, care nu si-a ascuns niciodata simpatia pentru Rusia.
Sewall „a vorbit deschis si foarte strident despre faptul ca SUA aloca milioane de dolari in interesul securitatii nationale implementand diferite planuri de actiune in doua duzini de tari est-europene. Unele dintre acestea sunt state membre UE iar in restul isi doresc integrarea europeana, desi Sewall a nominalizat doar Cehia si Ungaria. Pana acum se pare ca nu suntem singurii care le strica planurile, ar mai fi si Slovacia, dar nu putem nega ca si rezultatul alegerilor din Romania ar putea juca un rol in acest sens”, a conchis seful legislativului de la Budapesta, fara sa clarifice de ce alegerea lui Klaus Iohannis ar putea duce la o racire in relatiile romano-americane.

 Laszlo Kover  a recunoscut insa ca guvernul maghiar „nu a fost niciodata prea bun la diplomatie”, lasand adeseori agenda nationalista sa domine politica externa. O situatie pe care politicianul maghiar, unul dintre cele mai influente personaje din partidul de guvernamant FIDESZ, o considera nepotrivita in contextul actual in care Ungaria incearca sa se emancipeze de Statele Unite. Astfel ca o alianta cu tari din zona, printre care si Romania, a devenit un scenariu plauzibil in opinia sa.
Nu trebuie sa incercam sa-i facem pe americani sa ne iubeasca. Trebuie sa gasim aliati in alta parte, cei impreuna cu care care vaslim in aceeasi barca. [...] Rezolvarea chestiunii maghiare in Slovacia si Romania nu ar trebui sa fie pe lista noastre de prioritati. Sa luam in considerare daca nu cumva avem in comun cu aceste state cele mai importante provocari, problemele economice si sociale”, a declarat Kover.
Nota noastra: Cartea naționalistă pe post de politică externă deja nu mai merge si  se pare ca si-au dat seama si autoritatile de la Budapesta de acest lucru. Dar totusi, mai poate avea cineva incredere in Ungaria dupa toate jocurile de culise pe care a incercat si inca mai incearca sa le faca in aproape toate tarile vecine?

Numai sa nu ne trezim cu surpriza ca Ungaria sa ceara iar unirea cu Romania asa cum a facut-o in anul 1919: Istoria Secreta - Unirea Ungariei cu Romania.

 Sursa:

 [1] stirileprotv.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii