vineri, 2 ianuarie 2015


O batrana din satul Cazaclia, raionul Ceadâr-Lunga, care a împlinit recent 100 de ani, le-a dezvaluit ziaristilor povestea vietii ei. Cu lacrimi in ochi, le-a povestit acestora despre revolutie, despre razboaie dar si despre tragedia de a-si pierde sapte copii in timpul foametei.
„În acele timpuri, mâncam tot ce găseam. Pielicelele de animale le coceam la foc, mâncam iarbă din câmp ca să rezistăm. În 1947 a fost roadă, dar noi tot înfometați eram. Îm amintesc cum împărțeam cerealele: câte 30 de semințe de grâu pentru mine și soțul meu și câte 20 de semințe pentru fiecare copil. Acele vremuri strașnice ne-au luat șapte copii”, povestește Ana Adjem.
Dupa razboi, femeia a mai nascut cinci copii, din care mai traiesc acum doar trei dintre ei. Strabunica Ana Adjem are acum  zece nepoți și 20 de strănepoți. De ingrijit o ingrijeste fiica sa cea  mai mica ce locuieste in apropiere.
Chiar daca are frumoasa varsta de 100 de ani, Ana Adjim demonstreaza inca faptul ca este lucida si are o memorie inca foarte buna.Deși este vorbitoare de limbă găgăuză, femeia recită cu ușurință poezii în limba română pe care le-a învățat când era elevă în școala românească. Jurnaliștii au ascultat versuri învățate de mătușa Ana cu nouă decenii în urmă, în anul 1924. Acestea sunt versurile pe care le-a recitat cu emoție femeia de 100 de ani:
„Pentru țară, pentru neam, Bucuros dau tot ce am Dau și sânge, dau și-avere Dau și viața cu plăcere”.
In Romania anului 1977 se estima ca mai sunt cam 2500 de gagauzi in comunele Ion Corvin, Deleni, Petreni, Sipote, Vama Veche, toate aflate in sudul Dobrogei.De altfel, intre anii 1918-1940, aproape intreg poporul gagauz era in cadrul statului Romania. Aceasta a fost o perioada fasta pentru minoritatea gagauza, pentru ca atunci s-au ridicat numeroase personalitati in viata politica, sociala si culturala a Romaniei. De altfel, gagauzii erau recunoscuti ca fiind in acea perioada minoritatea care invata cel mai usor limba romana, convietuirea acestora indelungata alaturi de romani usurand destul de mult accesul la alfabetizare si integrarea acestora in viata sociala si culturala a Romaniei.

 Cititi si: Gagauzii si romanii

 Sursa:

 [1] ziarulnational.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii