vineri, 9 ianuarie 2015


Îmi place scena politică a României, avem fel de fel de partide axate pe diferite ideologii, doctrine şi culori politice. Culoarele politice sunt precum arterele de circulaţie, centru, centru- stânga, dreapta, centru dreapta, extremă stângă, extremă dreaptă. Mai pot fi şi de sens giratoriu, ori ţuţ. Tot partidele au fel de fel de culori şi imnuri ce pot atrage atenţia celor interesaţi de soarta lor.
Totuşi, un lucru foarte important nu am văzut la aceste partide, ce le deosebesc? În afara dorinţei de a se înfrupta din banul public, care sunt ideologiile lor?
Aş dori ca partidele să-şi facă publice ideologiile după care se conduc, doctrinele care stau la baza înfiinţări lor şi modul cum văd punerea acestora în practică.
    În societatea noastră se vorbeşte despre stânga , despre dreapta, centru ş.a.m.d. în mod abstract, fără a se veni cu o filozofie de lucru. Vine câte un politician pe la TV şi ne anunţă că măsura cutare luată de guvern a fost de stânga, iar cealaltă a fost de dreapta, emisiunea respectivă nefiind interactivă, nu-l pot pune să jure că el spune adevărul.
În campaniile electorale toate partidele spun că măresc pensiile, alocaţiile pentru copii şi salariu minim pe economie, astea sunt măsuri de dreapta, ori de stânga? Primul lucru pe care trebuie să-l facă un partid în timpul unei campanii electorale şi nu, numai, ar fi să-şi publice pe lângă platforma electorală şi ideologia partidului respectiv, în funcţie de partea pe care o ocupă pe eşichierul politic.
Noţiunile acestea abstracte de dreapta, stânga, sunt goale de conţinut, nu spun nimic. Aş vrea să văd un politician spunând ca pe Tatăl Nostru care este ideologia partidului său, care este doctrina partidului din care provine.
    Ideologia unui curent, a unui partid, presupune să o cunoşti şi să aderi la ea, să crezi cu toată fiinţa în acea doctrină, pentru că numai astfel vei fi determinat să pui în practică învăţăturile ei.
Nu cred în politicienii care astăzi sunt de stânga şi mâine sunt de dreapta, aceştia mai repede cred că sunt de sens giratoriu, pentru că oricând pot reveni de unde au plecat. Mai sunt unii care pleacă dintr-un partid şi aşteaptă să vadă ce oportunităţi se ivesc, acesta cred că este de ţuţ, urmând să cadă pe partea celui care dă mai mult.
    Au fost chiar partide care peste noapte şi-au schimbat doctrina.
În aceste condiţii mă întreb : sunt aceşti politicieni gata de jertfă pentru ideologia lor, pentru crezul lor? Răspunsul nu poate fi decât unul : nu cunosc astfel de sacrificii, singura doctrină valabilă pentru ei este Banul.
Vom avea politicieni adevăraţi când, vor fi gata de sacrificiu pentru aş pune în practică ideile, concepţiile filozofice şi morale, în slujba cetăţeanului.
    Îdeea de Ţară va trebui să fie mai presus de ideea de avere personală, când politicienii vor îmbrăţişa acest deziderat, atunci România va merge pe drumul cel bun. Până atunci, românii vor avea numai frimiturile de la masa celor care fură.
Ionel Carstea

 Sursa:

 [1] carstea-ionel.blogspot.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii