luni, 10 februarie 2014


In ultimii ani piata noastra alimentara este invadata din ce in ce mai tare de fructe si legume provenite din tari ca Olanda , Turcia , Tunisia , Israel si toata lumea incepand de la consumatorul de rand pana la specialistii in alimentatie au diferite plangeri cu privire la calitatea , gustul , procentul de chimicale , pesticide care se regasesc in aceste produse si controversa organismelor modificate genetic . 
Pentru cei obisnuiti cu produsele vegetale naturale obtinute din seminte de soiuri taranesti de altadata gustul acestor produse de import este de nesuportat. Gustul legumelor de "altadata" din gradina bunicilor de la tara le-au ramas intiparite in memorie si noile legume de import nu se ridica deloc la standardele celor romanesti de odinioara , cultivate de taranul roman din mosi-stramosi.
Astfel ca un grup de tineri fermieri nostalgici a creat un grup pe Facebook intitulat "Seminte libere" unde tinerii si nu numai pot schimba intre ei seminte taranesti cu traditie sau chiar si altele mai exotice pentru meleagurile noastre care necesita adaptate . Initiativa grupului are ca scop reinvierea celor mai valoroase soiuri de legume romanesti cu gusturi "adevarate" si facilitarea raspandirii acestor soiuri prin troc , prin oferirea de sfaturi legate de rasaduri , de insamantare, de ingrasaminte organice si in general orice sfaturi ar avea nevoie cei care trebuie initiati in aceasta indeletnicire.
Iniativa lor este de admirat intr-o tara in care institutele de cercetari agricole sunt desfiintate si agricultura nu primeste sprijinul si subventiile masive de care au parte de exemplu fermierii din tarile UE dezvoltate cum ar fi Franta , Germania sau mai nou chiar si Polonia.

Fandel Mihai


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii