luni, 7 aprilie 2014



In satul Emil Racovita din comuna Danesti , Judetul Vaslui exista un loc aflat la limita dintre doua sate numit Ciomag sau cunoscut sub denumirea populara drept padurea Ciomag . Daca intrebi sau le pomenesti de toponimul Ciomag majoritatea satenilor fac imediat legatura cu padurea si nu cu forma de relief , dealul Ciomag asa cum este el descris in Marele Dictionar Geografic al Romaniei.

Oare cate alte semnificatii ale toponimelor vechi romanesti s-au pierdut in timp si astazi nu le mai cunoastem cu adevarat semnificatia adevarata ? Sunt unele toponime vechi romanesti asupra carora unii asa zisi "istorici" tind sa le atribuie origini cat mai exotice si cat mai indepartate cu putinta de aceste meleaguri.

E pacat ca nu avem izvoare scrise din cele mai vechi timpuri si pana azi sa putem cunoaste astfel istoria adevarata atat a oamenilor cat si  locurilor in care acestia au trait.

Multe dintre izvoarele scrise despre stramosii nostri daci s-au pierdut parca printr-o conspiratie a istoriei. Din unele colectii de manuscrise ale unor autori celebri ai antichitatii au disparut culmea numai operele referitoare la daci si la zona Daciei.

Sunt atat de multe iformatii istorice care s-au pierdut incat istoricilor le este astazi foarte dificil sa reconstituie adevarul din mici firimituri , din mici fragmente ca si cum are incerca sa renconstruiasca un puzzle urias. Totusi e necesar ca usor , uosor, bucatica cu bucatica sa se reconstituie acest puzzle.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii