miercuri, 16 aprilie 2014


Ucraina si Crimeea sunt din nou la actualitate datorita recentelor evenimente din aceste regiuni. Putina lume stie insa de Mihail Frunze ,romanul din fruntea Armatei Rosii care a cucerit Crimeea si Ucraina . Acesta a condus Armata Rosie si a invins armatele "albilor" din Crimeea si din Ucraina iar datorita succeselor sale militare era vazut ca favorit sa ii urmeze la conducerea URSS-ului lui Lenin dar se pare ca a fost asasinat la ordinul lui Stalin.

Ascensiunea sa a fost atat de rapida incat Trotki avut toata increderea in el si l-a lasat la comanda totala a frontului de est. Se pare ca tocmai succesul sau i-a adus acestuia si moartea , Stalin eliminandu-si din timp toti posibilii contracandidati la conducerea URSS-ului. Totusi Mihail Frunze a ramas in constiinta rusilor si nu doar lor ca unul dintre "parintii" fondatori ai URSS-ului.


Pe intreg teritoriul fostului URSS sunt statui ale lui Mihai Frunze , s-au ridicat muzee in numele sau , s-au denumit strazi , cladiri sau chiar localitati , capitala Kirghiziei (Biskek) a purtat timp de 70 de ani numele sau. Pana si in Turcia , piata Taksim din Istanbul exista o statuie a lui Mihail Frunze care troneaza alaturi de Ataturk ,parintele Turciei moderne .

Mihail Frunze este ingropat langa zidul Kremlinului unde are si o statuie, langa mausoleul lui Lenin al caror succesor trebuia sa fie. Statui ale sale mai exista si intr-o statie de metrou din Moscova , in fata diferitelor academii militare de pe intreg teritoriul fostului URSS.
Mihail Frunze nu si-a ascuns niciodata originea romaneasca si in acele timpuri era un avantaj la Kremlin sa nu fii rus , cei mai mari conducatori ai URSS-ului fiinde de fapt de nationalitati cat se poate de diferite de cea rusa. Totusi , Mihail Frunze a luptat si a sacrificat totul pentru URSS chiar si pe fiul sau , Timur Frunze , pilot de bombardier care a murit doborat de germani in al doilea razboi mondial.

Ce ar fi putut insemna pentru romani si pentru Romania daca Mihail Frunze ar fi urmat in locul lui Lenin si nu Stalin ?  Ar fi avut de "castigat" Romania in al doilea razboi mondial daca liderul URSS ar fi fost de origine romana ? Ar mai fi avut de suferit atatea zeci de mii de romani deportati in Siberia ?

http://www.ziare.com/international/ucraina/mihail-frunze-romanul-din-fruntea-armatei-rosii-care-a-cucerit-crimeea-si-ucraina-interviu-cu-scriitorul-dan-alexe-1289510

2 comentarii:

  1. careeee milioanee de romani deportati???? milioane?????? ati fumat iarba??/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poate n-or fi fost milioane de romani , dar in general milioane de deportati de diferite etnii

      Ștergere

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii