joi, 29 mai 2014


In Soroca cetatenii orasului pot vedea cum decurg lucrarile de restaurare a vechii cetati medievale. In interiorul cetatii Soroca mai multi mesteri si zidari se straduie sa restaureze turnurile fortaretei. 

Au inceput cu lucrari de consolidare pentru a se putea apoi lucra in siguranta, s-a injectat ciment in structura zidariei si totodata s-au amenajat boltile paraclisului, din caramida produsa dupa metode medievale , produsa la Sighisoara.
Antreprenorul care efectueaza lucraile de restaurare este compania romaneasca Iasicon , acelasi antreprenor care s-a ocupat si de lucrarile de consolidare si restaurare de la Cetatea Neamtului. Restaurarea Cetatii Soroca se face din fonduri europene iar din acest proiect denumit "Bijuterii Medievale" mai fac parte si cetatile / fortaretele medievale Hotin si Suceava.
De la distanta se pot vedea cele trei steaguri ale tarilor implicate in acest proiect : Ucraina , Republica Moldova si Romania. Restaurarea insa nu va fi totala chiar daca proiectul a fost facut pentru o restaurare completa pentru a usura viitoarele lucrari. S-a obtinut extinderea proiectului pana la 18 mai 2015 , atunci cand se preconizeaza organizarea unui Festival Medieval dar si editarea hartilor si a pliantelor in asteptarea vizitatorilor si a turistilor.
In viitorul program transfrontalier , de aceasta data bilateral intre Republica Moldova si Romania, ar putea finanta in totalitate proiectul de restaurare al Cetatii Soroca. Datorita fluctuatiei bursiere a monedei EURO , pe parcursul acestui proiect s-au facut si economii estimate la 6 milioane de lei. Cu aceste fonduri se vor putea acoperi unele lucrari de restaurare in plus, ce nu erau initial cuprinse in proiectul curent.
Proiectul a decurs destul de bine , toate partile cooperand intr-un mod profesionist. Odata cu terminarea lucrarilor de restaurare , ministrul culturii Monica Babuc spera ca cetatea Soroca se va tranforma intr-un punct de atractie turistica.
Autoritatile locale din Soroca s-au implicat in acest proiect cu speranta transformarii cetatii intr-un punct turistic , in proiect fiind incluse si reabilitarea drumului catre cetate, amenajarea parcului si a buticurilor pentru suvenire.
Multe dintre materialele folosite la restaurarea cetatii sunt aduse din Romania doar piatra locala fiind folosita pentru a pastra aspectul autentic al cetatii.
Asteptam cu totii cand barierele dintre Republica Moldova si Romania nu vor mai exista si Stefan cel Mare isi va vedea din noua Moldova reintregita. 

Surse :

http://odn.info.md/2014/05/cetatea-soroca-ramane-pe-mana-restauratorilor/

https://www.facebook.com/vadim.sterbate?fref=photo

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii