miercuri, 7 mai 2014


Mai multe asociatii din Transilvania doresc salvarea soiurilor traditionale de legume specifice Ardealului si incurajeaza taranii din 50 de comune sa cultive astfel de produse. Membrii acestor asociatii vor merge prin satele romanesti , in cautarea semintelor traditionale , seminte care vor fi plantate ulterior in doua gradini experimentale.

Din acele culturi experimentale vor fi oferite gratuit taranilor seminte traditionale , cu conditia ca acestia sa returneze , in urmatorul an , o parte din ele pentru a se putea continua acest ciclu. Poate ca unele soiuri traditionale de legume romanesti nu dau un randament foarte bun dar sunt cu mult mai sanatoase , mai gustoase si mult mai rezistente la boli si daunatori. Un aspect foarte important pe care il uita multi dintre agricultorii din tara noastra este ca soiurile traditionale sunt aclimatizate de mult timp la conditiile climatice din Romania fiind fiabile pentru cultura in aer liber pe cand multe dintre soiurile importante necesita uneori cultivarea in spatii protejate.

Membrii asociatiei Civitas din Cluj si Odorheiu Secuiesc au demarat un proiect ambitios prin care isi propun sa salveze si sa revitalizeze semintele traditionale obtinand si o finantare de 150 000 de euro din fonduri norvegiene.

"O să facem o campanie de informare în 25 de comunităţi şi altele 25, unde o să încercăm să adunăm toate informaţiile, studiile şi seminţele tradiţionale, pe care în următoarea fază o să le plantăm într-o grădină experimentală. De fapt, o să avem două grădini experimentale în cele două regiuni", a declarat Király Annamária, coordonatorul proiectului în Regiunea Nord-Vest.

Nu putem decat sa felicitam aceasta initiativa care este cu atat mai valoroasa cu cat deja se incearca introducerea pe scara larga a semintelor modificate genetic si de la an la an se face simtita tot mai mult prezenta nociva a unor companii de genul Mosanto si in Romania.

Biodiversitatea este extrem de importanta ! Soiurile noastre traditionale s-au adaptat deja de foarte mult timp conditiilor climatice din tara noastra , s-au adaptat la bolile si daunatorii prezenti aici iar pierderea acestor soiuri ne va face vulnerabili sau chiar dependenti de marile corporatii agricole distribuitoare de seminte care pe alte continente au transformat deja multe zone agricole in imense zone cu monoculturi obtinute din seminte modificate genetic.

Surse:
https://ro.stiri.yahoo.com/semin%C5%A3ele-tradi%C5%A3ionale-salvate-cu-fonduri-europene-112339319.html?cmp=rofb

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii