duminică, 2 martie 2014


Vacantele de iarna si de vara mi le petreceam la bunici. Vara eram la joaca toata ziua cat inca mai era lumina dar iarna o petreceam stand perioade mai indelungate in casa la caldura ascultand povestile bunicilor despre perioadele istorice zbuciumate pe care le-au trait : foametea , razboiul , epidemiile si multe alte grozavii prin care au trecut acele generatii.

Casa bunicilor este intr-un sat aflat la limita dintre judetele Iasi si Vaslui iar in timpul razboiului o parte din germani s-au retras exact prin satul bunicilor urmariti de armata rosie . Ambele armate au lasat impresii locuitorilor satului dar extrem de diferite : daca germanii erau vazuti ca o armata ordonata , cu soldati care se purtau ingrijiti , spalati , barbieriti si cat de cat aveau o comportare amabila tabara rusa le-a lasat taranilor romani o impresie total opusa .

Atat germanii cat si rusii si-au stabilit taberele in timpul stationarilor in respectivul sat la interval de doua , trei zile una de cealalta in interiorul curtii unui vechi conac boieresc care bineinteles ca a ramas devastat bine dupa plecarea oaspetilor.

Socul trecerii armatei ruse a fost puternic pentru sat : abia iesti dintr-o iarna grea multi sateni au ramas fara animalele de talie mare pe care le-au sacrificat bravii ostasi ai armatei ruse “eliberatoare” . Intradevar in privinta animalelor agonisite de taranii romani prin gospodarii armata rusa le-a “eliberat” direct in meniu.

Trupele ruse erau dezordonate , cu o alcatuire pestrita, din ele faceau parte chiar si femei , lucru care i-a mirat tare pe taranii romani dar aveau de asemenea si cativa rusi care mai “rupeau” cate un cuvant doua in limba romana ( probabil erau din provinciile mai apropiate de Basarabia).

Unul din acesti rusi care “rupea” cateva cuvinte in romana intra la un moment dat in gospodaria unei batrane de vreo 60 si ceva de ani cu scopul de a rechizitiona animale pentru hrana. Soldatii rusi nu se limitau doar la a rechizitiona animale pentru hrana ci daca le cadea ceva cu tronc dintre lucrurile agonisite in casele taranilor romani luau pur si simplu ce doreau si plecau.

Fiindca rusul nu gasi nici un animal care sa merite osteneala la batrana intra in casa pentru a inspecta lucrurile din interior. La un moment dat isi scoate o tigara si ii spune batranei aratand spre focul care ardea in soba:

“ – Davai cur bun babushka ! “

Batrana il priveste mirata si ii raspunde dupa cateva clipe :

“-Daca vrei cur bun du-te si cauta una mai tanara ca de amu’ eu is batrana !”

Rusului ii trebuia carbune dar accentul nepotrivit a lasat biata femeie sa inteleaga altceva.

PS: daca v-ati gandit ca cerea de la Angela Merkel apoi v-ati inselat

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii