vineri, 25 iulie 2014



Despre aromani Petre Tutea spunea candva: "Aromanii sunt romani absoluti!". Pana si macedoneanul Branislav Stefanoski spunea intr-una din cartile sale ca daco-româna si macedo-româna sunt dialecte ale aceleiasi limbi pelasgice, tracice, traco-dacice.Domnul Stefanoski, cunoaste in detaliu limba macedo-româna, fapt care-i permite sa descifreze cu usurinta textele vechi.





Un interviu destul de interesant, realizat la Krushevo, o frumoasa localitate din Macedonia aflata la aproximativ 1000 de metri altitudine, ne dezvaluie cateva teorii noi si informatii noi fata de ce se stia pana acum despre Dacia. Branislav Stefanoski este unul dintre cei mai dedicati istorici care au depus o munca asiduua pentru aflarea adevarului despre istoria adevarata a Daciei, venind cu teorii noi si interesante si cu argumente lingvistice noi si solide.

La acest moment atat macedo-românii, aromânii, vlahii, istro-românii si alte ramuri ale acestora se confrunta cu o problema foarte grava in mai toate tarile balcanice care duc impotriva acestora o politica de deznationalizare si de asimilare etnica. Va propunem sa urmariti un cantec aromân, autor fiind Dini Trandu iar melodia intitulata "Aide cum trecu anji". Melodia are parca ceva din melodiile folk romanesti, fiindu-ne destul de familiara.





Cu putina straduinta aromana se poate intelege usor de catre orice roman. Incepand de dupa 1989 statul roman a inceput sa acorde o atentie sporita unor anumite minoritati din România cum ar fi cea maghiara sau cea rroma dar au neglijat tocmai o minoritate mult mai apropiata de sufletul si de limba noastra romaneasca: aromânii. Nu stim cati membri mai numara acum aceasta comunitate a aromânilor din România dar ar fi trebuit in mod normal sa existe un deputat in Parlamentul Romaniei si din randul ei, pentru a apara si interesele acestei comunitati, atat pe teritoriul tarii nostre cat si in afara ei.

Sursa:
--------------------

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii