joi, 24 iulie 2014



In Transnistria se intampla ceva foarte ciudat in ultima vreme. Nemultumirea civica a inceput sa creasca si vocea oamenilor care se arata profund dezamagiti de situatia dezastruoasa din asa zisa republica transnistreana, de depopularea masiva, in special a zonelor rurale si de situatia economica intr-o continua regresie este tot mai sonora.

Atat situatia economica, politica si sociala din Transnistria cat si spectrul sumbru al evenimentelor din imediata vecintate din Ucraina ii fac pe transnistreni sa conteste autoritatea asa ziselor autoritati din Transnistria, mai ales acum cand Rusia a taiat o parte din finantarile de care autoritatile separatiste transnistrene erau total dependente.

Un alt motiv pentru care acum transnistrenii vor sa faca din nou parte oficial din Republica Moldova si sa se bucure si ei de eventualele beneficii economice datorate apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeana este si sentimentul ca Rusia i-ar fi abandonat.

Tiraspolul a acuzat Chisinaul ca impiedica locuitorii din Transnistria sa obtina cetatenia rusa.De curand, Moscova a dat dreptate Chisinaului, spunand ca respecta regulile stabilite de catre Chisinau privind acordarea cetateniei rusa locuitorilor din stanga Nistrului. Conform ultimului recensamant din Transnistria, oficial, sunt 200.000 de locuitori de origine rusa dar neoficial nu au mai ramas decat undeva peste 150.000.

Dupa toate calculele si aparentele, pentru transnistreni pare ca Rusia a taiat cordonul ombilical si ca va abandona Transnistria. O parte din locuitori se tem chiar ca Transnistria sa nu devina subiectul unui troc intre Rusia si Ucraina si Transnistria sa fie cedata la schimb cu Crimeea. Intre a fi parte a Ucrainei, dupa proaspetele evenimente si a fi parte din Republica Moldova, multi transnistreni prefera cea de-a doua varianta.

Asa zisele autoritati transnistrene sunt considerate de catre locuitorii din stanga Nistrului doar niste marionete fara creier in mana serviciilor ruse, care conduc de fapt din umbra. Dar nici cei din serviciile ruse se pare ca nu mai au coerenta de pana acum, confruntandu-se cu diferite probleme cauzate in special de situatia agitata din Ucraina si de criza economica care incepe sa se simta puternic deja si in Rusia.

Oare sa fie vant de razmerita pro-europeana in Transnistria?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii