miercuri, 9 iulie 2014



In asa zisa republica Transnistria apele sunt tulburi in ceea ce proveste viitorul politic al acestei regiuni separatiste. De ceva vreme Evgheni Sevciuc a fost diagnosticat cu tumoare la creier si se impune a fi operat de urgenta. O eventuala operatie l-ar face indisponibil pentru scena politica pentru aproape o jumatate de an. 

Insa problemele sunt mult mai grave pentru autoritatile din asa numita republica transnistreana. Moscova a taiat finantarile pentru mai multe sectoare si institutii transnistrene, suspendand chiar si platile pentru pensii. Transnistria se gaseste intr-o stare economica destul de proasta si pe langa asta Evgheni Sevciuc incepe sa piarda si increderea Moscovei.

S-ar putea sa asistam in viitorul apropiat la unele schimbari politice pentru ca exista o concurenta intre asa numitul minsitru de externe de la Tiraspol, Nina Shtanski, o femeie care se bucura de o influenta destul de mare si Evgheni Sevciuc, care din cauza starii de sanatate nu a mai prea fost in prim plan in politica ci a stat mai mult in spatele cortinei.

Nina Shtanski este la prima vedere un personaj carismatic si cu o persectiva destul de diferita fata de cea a lui Evgheni Sevciuc. Intrebata de curand de catre un jurnalist german, Oliver Bilger, cam ce parere are despre evenimentele din Ucraina Nina Shtanski a raspuns: 
"Oamenii din Transnistria doresc sa se opreasca varsarea de sange din Ucraina".

Nu mai este un secret ca multe dintre armele din mainile pro-rusilor provin din Transnistria sau chiar unii dintre oamenii care lupta in Ucraina sunt transnistreni. Asadar Nina Shtanski doreste oprirea varsarii de sange din Ucraina. O fi sincera sau nu, asta numai viitorul ne poate spune. Dar este un personaj care merita urmarit pentru exista vant de schimbare in mediul politic transnistrean.

1 comentarii:

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii