marți, 6 mai 2014



Anul trecut , in 2013 , Municipiul Iasi castiga titlul de “Oraşul Reciclării”  la categoria “Linia Întâi” , fiind printre primele municipii inscrise in lupta pentru titlul de “Oraşul Reciclării”.  In acest an municipiul Iasi a raspuns din nou pozitiv si celei de-a doua chemari la lupta si este gata de o noua batalie alaturi de alte 31 de municipalitati , scopul principal al acestei batalii simbolice fiind dezvoltarea serviciilor de colectare separata a deseurilor.

Iata ca a inceput o noua batalie pentru titlul de "Orasul Reciclarii" , o batalie simbolica organizata de catre Eco-Rom , la care si-au anuntat participarea anul acesta 32 de primarii. Proiectul este initiat de catre compania detinatoare a licentei "Punctul Verde" in Romania si se va derula in perioada 1 ianuarie -30 iunie 2014. Iata ce declara directorul general al Eco-Rom Ambalaje , domnul Sorin Cristian Popescu :

,,Continuăm și anul acesta bătălia simbolică între primării pentru titlul de Orașul Reciclării 2014 cu și mai multe municipii înrolate în această luptă comună în vederea dezvoltării sistemului de colectare separată. Chiar dacă România a atins, prin aportul substanțial al producătorilor de bunuri ambalate, obiectivul prevăzut de legislația europeană de reciclare a 60% din deșeurile de ambalaje puse pe piață, în practică, la nivel operațional, sistemele locale de gestiune a deșeurilor încă sunt în construcție. Eco-Rom Ambalaje investește anual 35% din aportul membrilor săi în parteneriatul cu autoritățile locale, iar rezultatul este unul important – peste 450 de acorduri încheiate cu autorități admnistrative și un nivel de participare al populației cu 40% mai mare față de acum 4-5 ani. Mulțumim celor care ni s-au alăturat programului Orașul Reciclării și le dorim ca principale arme și muniții folosite în luptă să fie aceleași pe care și noi le folosim, respectiv: eficiența, performanța și transparența.

Batalia simbolica se va duce intre primarii pe mai multe fronturi de lupta : cel al calității serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje, al celor mai bune „muniții” de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile și, în final, al celor mai mari cantități de deșeuri de ambalaje colectate.

,,Obiectivul de reciclare, până în 2020, a 50% din deșeurile menajere este extrem de ambițios și nu trebuie perceput doar ca o obligație impusă României de Uniunea Europeană, ci reprezintă un baromentru al nivelului de curațenie și al calității mediului dar și al plus valorii create la nivelul locurilor de muncă și oportunităților economice din gestiunea deșeurilor și reciclării. Obligațiile ce derivă din aceste obiective revin autorităților locale și tuturor generatorilor de deșeuri, inclusiv populației. De aceea, rolul primarilor este să transmită comunităților pe care le conduc că protejarea mediului nu este o opțiune, ci un principiu de viață. Proiectul Orașul Reciclării este o formă creativă de a-i susține în această direcție și invit toate primăriile să lupte pentru orașul lor și pentru un viitor sustenabil, în care toate deșeurile generate ajung la reciclare și nu la depozitare.” a declarat Rovana Plumb, Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.



Daca anul trecut municipiul Iasi a castigat titlul simbolic de "Orasul Reciclarii" la categoria "Linia Intai" anul asta are ocazia sa castige ceva de care se pot bucura multi ieseni gratuit :  o zonă eco wi-fi, un spațiu inedit de relaxare, 100% eco și cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro.

Este o ocazie unica prin care orasul Iasi se poate "imbogati" cu un serviciu gratuit de care sa se bucure tinerii si nu numai , intr-un spatiu de relaxare ecologic si cu un design  modern.


În prezent, 235 de containere destinate colectării separate a deșeurilor de ambalaje sunt puse la dispoziția populației Municipiului Iași printr-un parteneriat între Eco-Rom Ambalaje, Primăria Municipiului Iași și societatea de salubritate S.C. SALUBRIS IAȘI SA.

   
Competiția „ Orașul Reciclării” este realizată în colaborare cu Asociația Municipiilor din România și cu Institutul pentru Politici Publice și promovată de Administrație.ro și Domnuleprimar.ro.

Vezi si tu daca orasul in care locuiesti se regaseste printre cele care participa la aceasta batalie consultand pagina http://www.colecteazaselectiv.ro/orasul-reciclarii/ sau consulta Harta colectarii separate pentru a vedea daca orasul in care locuiesti este implicat in dezvoltarea colectarii separate a deseurilor :


Surse :



http://www.colecteazaselectiv.ro/harta-colectarii-selective/





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii