luni, 19 mai 2014


In urma cu ceva timp scriam despre necesitatea Integrarii economice a Republicii Moldova in peisajul economic european. Ne bucura sa vedem ca previziunile noastre s-au indeplinit atat de rapid si ca Romania este gata sa ajute Republica Moldova transformandu-se in piata de desfacere pentru produsele basarabene.

De curand Romania a cerut acceptul Comisiei Europene pentru marirea cotei produselor agricole importate din Republica Moldova in contextul in care aceasta se teme de repercusiuni din partea Rusiei si de imposibilitatea de a mai exporta pe piata ruseasca.

Impactul economic asupra mediului economic european format dintr-un numar de aproximativ 500 de milioane de potentiali clienti este neglijabil dar pentru Republica Moldova faptul ca isi poate valorifica produsele pe o asemenea piata este un balon de oxigen in cazul in care Rusia ar intentiona sa impuna anumite sanctiuni sau embargouri economice.

Mai mult s-ar putea ca din aceasta schimbare de optiune in privinta pietei de desfacere pentru Republica Moldova sa fie si consecinte pozitive. Standardele impuse in UE vor creste semnificativ calitatea produselor exportate de Republica Moldova. Romania oricum importa fructe si alte produse agricole din tari destul de exotice , etxracomunitare, produse care de multe ori contineau chimicale si pesticide peste limita admisa pe cand cele din Republica Moldova sunt clar mai bune la acest capitol.

Un alt aspect prin care Romania si celelalte tari din UE ar putea ajuta Republica Moldova ar fi cel al investitiilor. Republica Moldova devine deja odata cu manifestarea interesului sau de integrare europeana din ce in ce mai atractiva pentru interventii straine. Investitiile straine intr-o anumita  tara depind foarte mult si de stabilitatea sa politica si regionala , de lipsa coruptiei si ca aceasta tara sa respecte valorile democratice.

In conditiile in care economia Rusiei este mai putreda si mai subreda ca niciodata , macinata de coruptie si de dictatura oligarhiei ruse , drumul spre prosperitate al Republicii Moldova nu poate fi decat Spre Vest , peste Prut tot inainte !

Surse:
http://www.realitatea.md/romania-vrea-mai-multe-mere-din-moldova-care-se-gandeste-la-repercusiuni-din-partea-rusiei_3663.html

http://independent.md/moldova-exporta-aproape-de-doua-ori-mai-mult-in-ue-decat-in-csi/#.U3YHkvl_uYI

http://unimedia.info/stiri/ce-va-face-romania--daca-rusia-va-interzice-merele-din-moldova-76394.html#.U3NaiJ3iNcE.facebook

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii