miercuri, 21 mai 2014


Conform celor de la Evenimentul , in curtea Catedrale Mitropolitane din Iasi care este de mai mult timp in restaurare si lucrari de reconsolidare , s-au descoperit mai multe oseminte apartinand probabil unor persoane ingropate intr-unul din vechile cimitre care au functionat in timp pe suprafata actuala al acestui edificiu.

Timp de o saptamana aceste oseminte au stat in noroi iar muncitorii isi vedeau linistiti de lucru printre aceste schelete. Potrivit primelor informatii, osemintele apartin unui cimitir al uneia dintre cele doua biserici care au fiintat pe actualul loc in care este astazi inaltata Catedrala Mitropolitana , respectiv Biserica Alba sec XVI sau  biserica Stretenia sec XVII.


Cel care raspunde de supravegherea arheologica , arheologul Vasile Cotiuga , a declarat urmatoarele despre aceasta situatie : 

Nu am voie să dau nici o relaţie fără acceptul Mitropoliei. Nu mă interesează de câte săptămâni sunt scoase scheletele. Vorbiţi cu cei de la Mitropolie şi apoi vă spun şi de Sfânta Parascheva şi de descoperire, de tot ce vreţi



Dincolo de faptul ca nu-ti trebuie multe studii in domeniul arheologiei ca sa-ti dai seama ca nu asa se procedeaza in cazul unei asemenea descoperiri intervine si aspectul moral al acestei situatii. Chiar trebuie lasate acele oseminte sa zaca sub cerul liber afundate in noroi ? Daca nu ne pretuim istoria cum trebuie macar sa tinem cont de aspectul religios si uman al "problemei".

Chiar nu se poate proceda si altfel ? In ce fel ne putem noi lauda ca ne-am integrat in UE daca nu ne integram la toate capitolele ? Ne-a daruit Dumnezeu o tara cu o istorie bogata dar pacat ca nu reusim s-o cinstim cum trebuie !

Surse :

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/blasfemie-in-curte-la-mitropolie--144423.html

http://adevarul.ro/locale/iasi/muncitori-printre-schelete-curtea-mitropoliei-iasi-ramasitele-umane-gasite-saptamana-zac-neridicate-1_537b01b10d133766a8ce4936/index.html

http://www.7est.ro/actualitate/social/item/17285-imagini-de-cosmar-pentru-muncitorii-de-la-catedrala-mitropolitana-din-iasi-sunt-nevoiti-sa-lucreze-printre-oasele-dezgropate-dintr-un-cimitir-vechi.html




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii