marți, 6 mai 2014



De curand atat presedintele Traian Basescu cat si prim ministrul Victor Ponta au propus diferite masuri prin care Romania poate ajuta Republica Moldova. Unele declaratii au fost concretizate altele au ramas mai mult la stadiul de promisiuni electorale, ambii politicieni fiind constienti de importanta numarului semnificativ de basarabeni cu cetatenie romana.

Principala masura prin care Romania poate ajuta la integrarea economica a Republicii Moldova rezolvarea independentei energetice prin finalizarea proiectelor de interconectare si a gazoductului . 

Investitiile romanesti in Republica Moldova ar insemna de asemenea un ajutor important pentru economia acestei tari. Guvernul Romaniei intentioneaza sa initieze o linie de garantii pentru cei care investesc in Republica Moldova. Investitorii romani care vor sa-si deschida afaceri in Republica Moldova vor primi diferite facilitati fiscale , reduceri de impozite si scutirea de impozit pe profitul reinvestit.

Un alt ajutor pe care Romania il poate acorda Republicii Moldova este facilitarea unei piete de desfacere a produselor alimentare , in special a fructelor si legumelor. Romanii ar cumpara oricand fructe si legume din Basarabia decat sa le cumpere pe cele importate din Turcia , Tunisia sau din alte tari, despre care stim ca sunt pline de pesticide si alte chimicale.

Intre Romania si Republica Moldova sunt deja semnate si mai multe acorduri transfrontaliere printre care si cel pentru acordarea de ajutor in caz de urgente medicale.

Anul trecut Romania a acordat 90 de milioane de lei - echivalentul a 20 de milioane de euro in cadrul unui program de sprijinire a sistemului educational din Republica Moldova. De asemenea Romania continua programul de burse pentru elevii si studentii basarabeni. In anul 2012 valoarea burselor acordate studentilor basarabeni a fost estimata la 13 milioane de euro.

O eventuala unire a Basarabiei cu Romania ar fi facilitata si de stabilitatea economica a Republicii Moldova. Romania are tot interesul ca Republica Moldova sa poata avea o economie cat mai solida. Pe fondul crizei din Ucraina chiar si cei de la Uniunea Europeana sunt decisi sa faca anumite concesii si sa sprijine drumul european al Republicii Moldova.






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii