miercuri, 21 mai 2014


Cand eram copil erau campuri intregi plantate cu canepa romaneasca. Romania are o lunga traditie in cultivarea si prelucrarea canepii. Din cauza incompetentei generalizate din Romania industria de prelucrare a plantelor tehnice , o afacere profitabila pe vremea lui Ceausescu , a fost ingropata fara prea multe explicatii. Odata cu industria de procesare a canepii insa s-au distrus si o parte din indeletnicirile care tin de traditiile populare ale poporului roman.

Canepa romaneasca nu este drog ! Ea contine doar 0,01 % componente halucinogene deci nu se poate numi canepa romaneasca planta halucinogena. Mai mult decat atat , canepa romaneasca face parte din traditiile poporului roman , astfel ca respectandu-ne traditiile , ne regasim identitatea.
Stramosii nostri au folosit aceasta planta pentru a-si face haine sau diferite alte lucruri din materialul textil obtinut din canepa , bunicii nostri , au folosit pana de curand canepa pentru diferite scopuri : ca materie prima in constructii , in industria medicamentelor, in industria textila , etc Acum au inceput cateva persoane s-o cultive din nou pe suprafete mici.




Prin cadru legal neadecvat s-a distrus o intreaga industrie profitabila. Am vazut cu totii descinderile facute de catre fortele de ordine trimise de autoritati la cate vreo batrana care de multe ori nici nu stia ca in gradina sa creste canepa , ramasa accidental sau adusa de vant. Canepa romaneasca insa a fost pusa in umbra de canabis , multi dintre agricultori preferand sa nu aiba "circ" pe acest subiect , cultura fiind confundata cu altceva.

Procesarea canepii romanesti ar aduce in schimb castiguri enorme , pentru ca aceasta planta este printre putinele din care nimic nu se arunca dar din cauza legislatiei inadecvate nimeni nu mai vrea sa-si asume responsabilitatea.

Surse :
https://www.youtube.com/watch?v=TeHwSEjLYqQ&app=desktop

http://timpolis.ro/arhiva/articol-plantele-tehnice-o-alta-afacere-profitabila-ingropata-23115.html

http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Timisoara/Stiri/Canepa+pusa+in+umbra+de+canabis+In+Timis+

1 comentarii:

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii