luni, 1 decembrie 2014


Portalul rusesc de stiri Rusnovosti24 a scris in aceasta dimineata un articol in care isi arata ingrijorarea fata de faptul ca Rusia a pierdut Moldova. Referindu-se la proaspetele incheiate alegeri parlamentare din Republica Moldova, cei de la Rusnovosti24 noteaza ca decalajul intre partidele pro-europene si intre cele pro-ruse a fost minim dar cu toate acestea este foarte probabil ca sustinatorii integrarii europene sa formeze o noua coalitie de guvernamant si motivul pentru care tabara politica sustinatoare a apropierii de Rusia nu a reusit sa castige astfel incat sa aiba majoritatea in parlamentul Republicii Moldova este divizarea fortelor socialisto-comuniste. Opinia celor de la Rusnovosti24 este ca impartirea fortelor pro-ruse a lucrat de aceasta data impotriva lor (una dintre formatiunile pro-ruse nu a facut pragul minim pentru a putea fi reprezentata in parlament).

Titlul articolului celor de la Rusnovosti24 este chiar acesta: "Rusia a pierdut Moldova?" (Россия проиграла Молдавию?). In acest articol jurnalistii rusi fac o ampla dezbatere a modului in care s-au desfasurat alegerile din Republica Moldova si cine sunt vinovatii pentru care fortele pro-ruse nu au castigat majoritatea parlamentara.

Principalul vinovat este considerat chiar Vladimir Voronin cu Partidul Comunistilor, care a pierdut in ultimii patru ani mai mult de jumatate din alegatorii traditionali ai acestui partid. Regimul comunist care a fost la putere intre anii 2001-2009 a suferit o eroziune constanta, alegatorii sai fideli indepartandu-se de acest partid din cauza coruptiei si a diverselor scandaluri pe aceasta tema.

Experții locali explica faptul ca tanara parte a electoratului pro-rus s-a reorientat catre alte doua partide politice : Partidul Socialistilor si partidul "Patria". Aceste doua partide au promis ca vor face tot ce se poate pentru a se obtine statutul oficial al limbii ruse si aderarea republicii la Uniunea Vamala.

Se face referire si la scandalul politic urias si rivalitatea dintre Vladimir Voronin si fostul sau coleg Igor Dodon. Dupa cei de la Rusnovosti24, situatia extrem de tensionata dintre Voronin si Dodon si negasirea unui numitor comun intre acestia doi si formatiunile politice pe care ei le conduc, a dus la esecul fortelor pro-ruse la aceste alegeri parlamentare.

Nota noastra: Si pana la urma cum putea Rusia sa piarda Moldova. A pierdut-o cumva la vreun joc de carti sau a pierdut-o prin niste buzunare prost peticite? Ce reprezinta totusi Moldova? Un lucru pe care Rusia sa-l piarda sau sa-l doneze oricui vrea dupa cum are ea chef?

Sursa:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii