duminică, 14 decembrie 2014


Daca in urma cu ceva timp va prezentam cazul lui Stefan Csukat, un exemplu de integrare si convietuire dintre etnicii romani si cei maghiari, acum va voi prezenta un contraexemplu. Un amic de etnie maghiara ne-a trimis o discutie dintre un etnic maghiar si unul roman pe tema Zilei Nationale a Romaniei pe care vom incerca sa o expunem aici si sa o analizam putin . Din introspectia unui extremist maghiar cu privire la Ziua Nationala a Romaniei de pe 1 Decembrie se poate observa lipsa de respect si inversunarea cu care el considera aceasta zi drept una de doliu. Mai mult considera ca decizia autoritatilor romane de a decreta ziua de 1 Dcembrie ca zi nationala a statului roman este una .... incitatoare, deoarece ca pentru el asta e "tocmai" ziua cand s-a rupt Ardealul de la tara mama, Ungaria!?! Considerand drept "provocatoare" si "incitatoare" Ziua Nationala a Romaniei, extremistul maghiar se intreaba retoric de ce nu s-a decretat ziua de 22 Decembrie drept ziua nationala a statului roman.Noi plusam un pic  si ne intrebam oare de ce nu s-a decretat Ziua Nationala a Romaniei pe 20 august sau pe 15 martie? Ne-am fi adunat cu totii si am fi cantat Az a szép (Ozosep)! Asa, ca sa fie multumiti inclusiv extremistii maghiari!
Introspectie in mintea unui extremist maghiar Introspectie in mintea unui extremist maghiar

Mai mult, acest extremist maghiar nu are nici o jena in a afirma ca "Ardealul este rupt de la patria mama, Ungaria" si ca maghiarii "au devenit minoritari la ei in tara"!? O alta intrebare care izvoraste din ignoranta sa si lipsa de informare este legata de situatia romanilor din Republica Moldova. El se intreaba daca "romanii din Basarabia sunt obligati de catre barbarii rusi sa sarbatoreasca ziua in care s-a rupt Basarabia de romania".
Introspectie in mintea unui extremist maghiar Introspectie in mintea unui extremist maghiar

 In ignoranta sa , extremistul maghiar nu s-a obosit niciodata sa se informeze (decat poate de istoria falsificata cu scopuri perverse de catre autoritatile de la Budapesta) de ce se sarbatoreste inca in Republica Moldova ziua de 9 mai si ce insemnatate are aceasta. Introspectia extremistului maghiar continua, sugerand ca Ziua Nationala a Romaniei de 1 Decembrie este o jignire pentru "nationalitatea" maghiara.

Ba chiar ajunge sa faca o comparatie intre pasivitatea cetatenilor germani care au aplaudat legile lui Hitler cu pasivitatea cetatenilor romani (care dintre ei??) care nu se revolta impotriva statului si impotriva decretarii zile de 1 Decembrie drept zi nationala a statului roman. Ceea ce debiteaza acest individ in spatiul public denota ca actiunile unor extremisti maghiari incearca sa loveasca in simbolurile nationale ale statului roman, sa destabilizeze statul roman cu scopul vadit de a "recupera pamantul asa zis natal" si a-l duce inapoi la tara mama, Ungaria.

 Multi ar putea spune ca acest individ este doar o aschie care a sarit prea departe de trunchi si poate ca au si dreptate, dar faptul ca exista in Romania oameni care au un asemena mod de gandire este deja un motiv de ingrijorare si care ar trebui luat in calcul de catre autoritatile de la Bucuresti. Acum ca romanii au dovedit Europei ca sunt in stare sa aleaga un etnic minoritar ca presedinte al Romaniei reprezinta pentru extremistii maghiari un dus rece si chiar unii dintre politicienii lor au declarat ca acum nu prea ii mai baga nimeni in seama si sa le  mai creada anumite revendicari pentru ca Romania a devenit deja o tara care este data ca model pentru modul cum a tratat problema minoritatilor.


 Daca Romania este un model pentru multe tari ale lumii in ceea ce priveste drepturile minoritatilor, asa cum ar fi normal sa fie toate tarile din lume de altfel, oare nu ar trebui si ca unele dintre aceste minoritati sa respecte la randul lor statul roman? Oare minoritatile au numai drepturi fara sa aiba si indatoriri sau responsabilitati?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii