sâmbătă, 27 decembrie 2014



Cartal, întâlnit și sub forma Orlovca (în rusă Орловка, transliterat Orlovka, în ucraineană Орлівка, transliterat Orlivka) este un sat reședință de comună în raionul Reni din regiunea Odesa (Ucraina). Are 3,047 locuitori, preponderent moldoveni(români). Sătenii din satul Orlovka, raionul Reni din regiunea Odesa au blocat autostrada Odesa-Reni.

Așa sărbătoresc locuitorii din aceasta zona Crăciunul, relateaza corespondentul celor de la "Trassae95.com" din raionul Reni. Potrivit fostului șef al departamentului de cultură Reni al administrației raionale Miria, locuitorii așezării cred că " Crăciunul ar trebui să fie înainte de Anul Nou" asa ca il celebreaza pe "stil vechi".

 Pentru că prin dreptul satului Orlovka  este un traseu de importanță internațională Odesa - Reni - Bucuresti, pe data de 25 decembrie după amiaza, existau unele dificultăți cu traficul. Grupurile de colindatori opreau autobuzele cu pasageri, automobile, camioane, și cereau conform unui obicei local un "bonus" pentru a li se permite călătoria.

Fiind o regulă deja cunoscuta in aceasta zona, conducătorii auto trebuie să respecte tradițiile locale și achite sume mici. Ceremonia este una aparte, pentru ca implică numai tinerii din satul romanesc Cartal( acum numit Orlovka). În ajunul sarbatorii, satul este împărțit în două părți, fiecare cu propriul sau Mos(Batran) ales, personajul principal al ritualuilui. El poartă o mască cusuta din piei de capră, decorata cu urechi și păr de cal.

 Toți tinerii purta uniforme. În noaptea de 24 spre 25 decembrie două echipe de colindatori umbla pe teritoriile lor, mergând de la casă la casă. Ei cântă colinde pentru care primesc bani , prajituri si vin de la proprietarii caselor. În dimineața zilei urmatoare grupurile de colindatori se unesc în centrul satului și participa la concursul de dans principal.

 Surse:

 [1] trassae95.com

 [2] izmailvechernii.com.ua

[3] ro.wikipedia.org/wiki/Cartal,_Reni

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii