sâmbătă, 27 decembrie 2014


România a permis CIA să utilizeze un număr de locatii de pe teritoriul său, dupa cum mărturisește fostul șef al Servicului de Informații Externe al Romaniei, Ioan Talpes. El a adăugat ca aderarea Romaniei in NATO a fost conditionata de acceptarea punerii acestor locatii la dispozitia americanilor. Ioan Talpes, cel care a condus Serviciul de Informații Externe din România intre 2000-2004, a declarat pentru ziarul Adevarul într-un interviu video postat on-line ca  locatiile în cauză au fost numite "centre de tranzit" și România nu avea cunoștință dacă acestea au fost folosite pentru detenție.
"Partea română nu a fost interesata de ceea ce făceau americanii , intentia fiind de a le arata ca vor putea avea încredere în noi", a spus Talpes.
Intr-un interviu acordat celor de la AFP(Agence France-Presse), Ioan Talpes a dezvaluit ca la momentul in care americanii au cerut punerea la dispozitie pe teritoriul Romaniei a acestor locatii, Romania era implicata in procesul de aderare la NATO si se temea ca un eventual refuz pentru planurile CIA ar pune in pericol aderarea. Talpes a mai adaugat ca discutiile despre aceste "centre de tranzit" au inceput dupa 11 semptembrie 2001.
"Ceea ce este sigur e ca noi nu am stiut de prezenta detinutilor", a insistat Talpes in timpul interviului
Raportul Senatului Statelor Unite privind tortura, publicat la începutul acestei săptămâni, printre altele a dezvăluit si ca au fost 119 de oameni capturați și deținuti în locatii de detenție ale CIA  găzduite de alte țări. Deși nu este evidentiata mai mult decat celelalte dintre tari, pe lista tarilor menționate care au acceptat inchisori ale CIA pe teritoriul lor se regasesc Polonia, Lituania,România, Thailanda și Afganistan.  

 Sursa:

 [1] globalresearch.ca

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii