vineri, 19 decembrie 2014


In luna septembrie a anului 1939, Polonia era atacata de catre Germania lui Hitler si de catre URSS. La acel moment statul polonez a strans tot ce era mai important, bunuri diverse, acte oficiale, rezerva de aur, obiecte de arta, un adevarat tezaur exact cum procedase de fapt si Romania cand isi incredintase tezaurul sau catre Rusia tarista.

In acel tragic septembrie al anului 1939, Romania a fost singura tara din lume care si-a asumat raspunderea de a prelua si a proteja tezaurul polonez. Polonia la acel moment nu doar ca era la pamant, ci practic inceta sa mai existe. Romania si-a asumat un mare risc, multi istorici spunand ca atat Stalin cat si Hitler n-au uitat si nici n-au iertat Romania pentru acest "sabotaj", asa cum au considerat ei aceasta fapta a statului roman: Hitler facea cadou Ungariei Transilvania iar lui Stalin, Basarabia.

Dupa incheierea razboiului putin a lipsit ca Stalin sa nu ocupe aproape toata Moldova, inaintarea trupelor rusesti fiind oprita la Putna pana la urma printr-un act de insubordonare a unui om de arme care a preferat sa moara ca un adevarat patriot decat sa cada mormantul lui Stefan cel Mare in mainile rusilor. Este surprinzatoare reactia negativa si stereotipurile polonezilor legate de romani. Mediul virtual polonez este plin de caricaturi sau tot felul de glume proaste al caror subiect este antiromanismul.

Se pare ca polonezii uita ca Romania a fost unica tara din lume care le-a salvat tezaurul de aur din calea germanilor si a rusilor in 1939.Da! Tocmai cei pe care acum polonezii nu-i mai scot din “hoti” si din “idioti” le-au salvat lor tezaurul din calea dusmanilor care le invadasera tara! Se pare ca intr-adevar nici un bine nu ramane niciodata nepedepsit!


 Sursa:

 [1] goniecmalopolski.pl/artykul,3939,jak-rumuni-pomogli-polakom-zaproszenie-na-wystawe.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii