vineri, 19 decembrie 2014


Dorota Masłowska este o scriitoare si o jurnalista poloneza nascuta in anul 1983. Prima ei piesa de teatru, Dwoje biednych Rumunów mówiących po polsku ("Un cuplu de romani saraci, vorbitori de polona"), publicata in anul 2006, a juns sa fie tradusa in mai multe limbi si sa fie apoi transpusa pe scena mai multor teatre din toata lumea.

 Piesa a fost transpusa inclusiv pe scenele teatrelor din Romania, fiind regizata de catre Cristian Theodor Popescu la sectia maghiara a Teatrului National din Targu Mures. In esenta, este o tragicomedie spumoasa in care eroii sunt un cuplu de romani intemeiat "ocazional" ce pornesc la drum facand autostopul, pozand in defavorizati ai zeitei Fortuna si dand impresia ca lor li se poate intampla orice lucru neprevazut, de regula cat mai rau cu putinta.

Este o tragicomedie despre goliciunea din vietile noastre, substituind in acelasi timp stereotipurile etnice neplacute si condimentand atmosfera cu anecdote amuzante care dovedesc de fapt ca lucrurile nu sunt intotdeauna ceea ce par a fi."Un cuplu de romani saraci, vorbitori de polona",Dorota Masłowska "Un cuplu de romani saraci, vorbitori de polona",Dorota Masłowska

 Am fost surprinsi cand am dat din intamplare peste afisul acestei piese, aflat in pregatire pentru o transpunere pe scena unui teatru din Cehia pentru ziua de 20 decembrie 2014. Iata niste galerii cu imaginile facute pentru realizarea afisului principal al piesei de teatru si cele din timpul repetitiilor:
Chiar daca stim ca este o "actiune culturala", o piesa de teatru moderna, totusi parca ne cam deranjeaza  ca si-au intrat atat de bine in pielea personajelor si in primul rand de unde a "rasarit" ideea de romani vorbitori de polona?

De ce n-o fi ales scriitoarea acestei piese de teatru ca personajele sa fie de o cu totul alta etnie decat cea romana ne ridica anumite semne de intrebare. Doar romanii au cupluri de saraci? Dar credem ca raspunsul cel mai plauzibil la aceasta intrebare este acela ca daca ar fi ales orice alta etnie pentru personaje s-ar fi starnit niste reactii adverse din partea tarilor respective.

Cum ar fi fost daca personajele ar fi fost evrei, rromi, indieni, africani, musulmani, etc? In schimb, pe romani, stie tot globul aproape ca nu are cine sa le apere imaginea. Cine sa le apere imaginea romanilor? Ponta si Basescu? Este surprinzatoare reactia negativa si stereotipurile polonezilor legate de romani.

Mediul virtual polonez este plin de caricaturi sau tot felul de glume proaste al caror subiect este antiromanismul. Se pare ca polonezii uita ca Romania a fost unica tara din lume care le-a salvat tezaurul de aur din calea germanilor si a rusilor in 1939.Da! Tocmai cei pe care acum polonezii nu-i mai scot din "hoti" si din "idioti" le-au salvat lor tezaurul din calea dusmanilor care le invadasera tara! Se pare ca intr-adevar nici un bine nu ramane niciodata nepedepsit!

 Surse:

 [1] divadlopodpalmovkou.cz/pomocne_stranky/repertoar-1/dva_ubohy_rumuni_co_mluvej_polsky

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii