luni, 15 decembrie 2014

In ziua de sambata, 13 decembrie, TVR International a difuzat un reportaj despre o donatie de carti pentru comunitatea romanilor din Bulgaria, care lupta pentru drepturile, cultura si traditiile lor. Atat in Serbia cat si in Bulgaria, exista o tendinta agresiva de asimilare a romanilor, pe care nici una dintre cele doua tari nu vrea sa-i recunoasca ca si minoritate romaneasca.

 Ca urmare a difuzării în cadrul emisiunii “Lumea şi noi” a patru documentare despre românii din Bulgaria, Editura Academiei Române a decis să facă o donaţie de 41 de titluri de carte Bibliotecii Albotina din Vidin. Astfel, cărţile vor putea ajunge la etnicii români din Bulgaria, care luptă să îşi păstreze limba şi tradiţiile.

 

 Donaţia se desfăşoară cu sprijinul Muzeului de Artă Calafat “Palatul Marincu”, al Fundaţiei “Aplomb” şi al TVR Internaţional în cadrul unui eveniment cultural organizat de Primăria şi Casa de Cultură din Calafat, oraş înfrăţit cu Vidinul, şi Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria.

 Descoperiţi mai jos cele patru poveşti cu români aflaţi la sud de Dunăre, care fără bani şi fără sprijin din partea autorităţilor, hărţuiţi de controale şi ameninţări, supravieţuiesc prin solidaritate şi dragostea de limbă română.
In anul 2006 a existat o donatie similara dar atunci s-a intamplat ca rechizitele si cartile donate au ajuns sa fie confiscate de catre securitatea bulgara. Romanilor din Bulgaria le este tot mai greu sa-si pastreze limba, traditiile si identitatea.

 Satele locuite de romani sunt scurse de taxe dar investitiile lipsesc cu desavarsire, satele romanilor fiind intr-o stare jalnica, fara infrastructura, fara drumuri, fara electricitate in scolile romanesti! Romanii care fac eforturi sa-si educe copiii pe cont propriu in scoli particulare sunt amenintati cu pierderea locurilor de munca! Bulgaria adopta aceeasi atitudine fata de romani exact ca si Serbia sau Ucraina!

 Surse:

[1] http://tvri.tvr.ro/carti-pentru-romanii-din-bulgaria-sambata-la-reportajele-tvr-i_10436.html
[2] sursa foto: facebook.com/romanii.dinbulgaria

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii