vineri, 21 februarie 2014


Era anul de gratie 1997 si “franţujii” erau pe vremea pe cand fratii nostri mai putin bronzati inca nu invadasera orasele Frantei cu pirande si puradei insistenti care sa se urce pe localnici si turisti ba cu furatu’ ba cu cersitu’.


Un gagiu diliu ( Gadjo dilo) , traducerea aproximativa ar fi un strain nebun , a venit in Romania sa caute cai verzi pe pereti  ( chipurile cu motivul de  cauta un cantec al unei artiste Nora Luca ) si se “imprieteneste” cu comunitatea rroma pe care o gaseste discrimnata de populatia bastinasa a romanilor. Intr-un final din cauza furturilor , violurilor si altor conflicte romanii sfarsesc prin a da foc comunitatii rrome .Cam asta ar fi actiunea filmului. Cei care au facut filmul s-au inspirat dupa un articol despre care s-ar fi scris in occident care a facut valva ( un conflict asemanator celui descris in film).

Era perioada cand  “frantujii” ignoranti ii bateau cu cartea discriminarii tiganilor de catre romani si erau implicati in tot felul de organizatii de binefacere si ONG-uri care se interesau de comunitatile de tigani. Cam pe acest fond s-a facut si filmul pentru ca era un subiect la moda , presa din Franta  s-a axat pe ideea ca romanii sunt niste asupritori rasisti si xenofobi. Am trait experienta pe propria piele cand am fost in Franta prin 1998 asa ca stiu cam ce gandeau atunci mancatorii de melci.


In mintea francezilor comunitatea tiganilor era privita si ca ceva inedit , pitoresc si romantat. Ei isi imaginau tiganii ca fiind nomazi care se aduna seara in satra la lumina focurilor  de tabara si canta , danseaza , carevasazica artiste bre'  ; dar nu stiau francezii cat de "artisti" sunt tiganii la buzunare si altele. Acum au posibilitatea sa vada si sa simta pe pielea lor chiar la dansii acasa.

Talian bahtali !

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii