joi, 27 februarie 2014


Multa lume nu stie faptul ca a fost o perioada cand domnitorul Moldovei Gheorghe Duca-Vodă a domnit atat peste teritoriul Moldovei cat si pe o mare parte din teritoriul Ucrainei de astazi , mai exact tinutul dintre Nistru si Nipru.

Tinutul Ucrainei care a fost anexat Moldovei in timpul lui Gheorghe Duca-Vodă se numea pe atunci tinutul căzăcesc si tocmai fusese transformat de curand in paşalâc turcesc . 

Dupa insistentele domnitorului moldovean pe langa sultanul turc Mehmet al IV-lea, sultan între 1648 şi 1687 , Moldova isi intindea stapanirea peste imensul teritoriu dintre Nistru si Nipru iar domnul Moldovei isi ia titlul oficial de “Gospodari zemli Moldavskoi i zemli Ucrainskoi”  adica domn al Moldovei si Ucrainei. Asta s-a intamplat in timpul celei de-a treia domnii a lui Gheorghe Duca-Vodă  intre anii 1678 şi 1683 .

Pentru a putea guverna si organiza eficient strangerea taxelor si darilor in Ucraina Gheorghe Duca-Vodă isi numi un soi de guvernator (“nemesnic”) in persoana lui Iane Drăghinici , postelnic in Iaşi care va deveni hatman al orasului Nemirova.

Ca domnitor Gheorghe Duca-Vodă a avut o domnie cruda cu biruri si taxe nenumarate asupra poporului dar si abuzuri asupra oamenilor simpli si boierilor depotriva. A fost domn al Moldovei nu mai putin de trei ori de fiecare data trebuind sa-si plateasca mucaramcaua (o taxa destul de mare pentru reînnoirea domniei).





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii