luni, 1 decembrie 2014


In perioada 1918-1940, cand Cadrilaterul si Basarabia apartineau Romaniei, practic toata etnia gagauza era in Romania. Poate acesta a fost si motivul pentru care gagauzii si-au aratat loialitatea fata de statul roman, fara ca acest stat sa fi incercat o asimilare fortata asa cum au facut rusii prin guberniile cucerite sau ungurii, prin incercarile lor agresive de a-si maghiariza fortat vecinii.Aceasta a fost o perioada fasta pentru minoritatea gagauza, pentru ca atunci s-au ridicat numeroase personalitati in viata politica, sociala si culturala a Romaniei. De altfel, gagauzii erau recunoscuti ca fiind in acea perioada minoritatea care invata cel mai usor limba romana, convietuirea acestora indelungata alaturi de romani usurand destul de mult accesul la alfabetizare si integrarea acestora in viata sociala si culturala a Romaniei.

In perioada cat gagauzii s-au gasit pe teritoriul Romaniei acestia au fost loiali statului roman. Academicianul Stefan Ciobanu ii caracterizeaza astfel: "Dintre toate minoritatile din Basarabia, populatia gagauza este cea care se apropie cel mai mult de poporul roman prin calitatile sale spirituale, prin loialitatea si prin blandetea firii sale.Toti gagauzii vorbesc perfect romaneste."

Dupa 1944, gagauzii au fost supusi unei rusificari fortate, combinate si cu o oarecare izolare forata fata de romani la care i-au supus rusii, incat astazi ei nu numai ca nu mai cunosc deloc limba romana, dar nu mai cunosc nici propria limba, gagauza.

Despre usurinta cu care gagauzii invatau limba romana se pare ca nu doar convietuirea indelungata alaturi de romani este cauza ci si anumite cuvinte comune de origine cumana din limbile romana si gagauza. De altfel despre etnogeneza gagauzilor s-au lansat mai multe ipoteze printre care si originea cumana sau seldjuka.

Candva era o simbioza perfecta intre romani si gagauzi iar gagauzii erau considerati o minoritate loiala statului roman dand societatii, politicii si culturii mai multe personalitati pe care noi le pomenim si astazi si vorbim cu respect despre ele fara a sti macar ca erau gagauzi.Acum, gagauzii sunt priviti cu suspiciune, fiind considerati o masa de manevra si un electorat preponderent pro-rus.

Din pacate, asa cum statul roman nu a stiut cum sa-si apropie minoritatea secuilor, care la origine sunt mai apropiati mai degraba de gagauzi decat de etnia maghiara, asa nici Republica Moldova nu a stiut sa-si apropie minoritatea gagauza, rusificata si indoctrinata de catre autoritatile sovietice pana in anii '90, si mai apoi de catre fortele politice pro-ruse din Moldova.

Daca minoritatea gagauza si-ar cunoaste istoria adevarata si ar sti ca perioada lor cea mai fasta a fost in timpul administratiei romanesti din Basarabia si din Cadrilater,in care s-a dezvoltat o elita de valoare a gagauzilor precum au fost Lascar Catargiu, Maresalul Alexandru Averescu , Mihail Ceakir , Dimitrie Topciu , Ion Fazli , Ion Papazoglu ,etc, poate ca altfel ar privi si ar intelege importanta apropierii catre vest, catre Europa, a Republicii Moldova.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii