vineri, 5 decembrie 2014


Multi istorici imbratiseaza ideea ca numele orasului Iasi isi are originea in Evul mediu timpuriu, de la poporul alanic al iasilor, dar istoricii protoconisti sustin o cu totul alta teorie. Acestia afirma ca numele orasului provine de la un trib sarmat mult mai vechi: iazigii din antichitate,  menționați de Ovidiu ca "Ipse vides onerata ferox ut ducata „Iasyx”/ Per media Istri plaustra bubulcus aquas" și "„Jazyges” et Colchi Metereaque turba Getaque/ Danubii mediis vix prohibentur aquis".



Atat iazigii, cat si alanii (dintre care faceau parte iasii) erau doua ramuri din cele trei ale sarmatilor, a treia fiind roxolanii. Alanii (care erau crestinati) au dat in trecut Prutului denumirea de Alanus fluvius iar orasului Iași, Forum Philistinorum (posibil Targul amatorilor de vin). De la aceasta populatie deriva forma la plural "Iașii" sau Târgul Iașilor. De asemenea, Moldova a fost numită si Alania la 1320 in harta lui Giovanni di Carignano. La nord de Danubius(Dunare) sunt inscrise pe harta Dacia si Alania.

Alania(Moldova) este marcata deasupra Osta Danubius(Delta Dunarii). Este marcat si HIC CAPUO EU-ROPAE (aici sfarseste Europa). In contextul european, Dacia si Alania aveau o identitate politica clara. Ungaria nu este inca prezenta, ceea ce indica ca Biserica Apostolica din Roma inca nu reusise sa se impuna la vest de Dunare in Panonia.

Gh. Ghibanescu a aratat în cartea sa ca în 1238, Berke, fratele lui Batu han (conducatorul Hoardei de aur), zdrobeste armata alanilor condusi de Caciar Ogala (langa Marea de Azov)si determina exodul a aproape 10.000 de alani în Moldova. Alanii (iașii) se stabilesc in zona in care va fi menționat orasul Iași. Dupa aproape 60 de ani, în 1299-1302, majoritatea alanilor parasesc Moldova si trec in Imperiul Bizantin, conform unor date furnizate de bizantinul Nicefor Gregoras. Au mai trecut si alte triburi de alani prin Moldova dar s-au stabilit în final in Ungaria, impreuna cu cumanii. Urmasii alanilor din Caucaz sunt ossetinii.

Un alt istoric a aratat că iasians (iașii) au format un popor care a trait printre cumani si care a parasit Caucazul dupa invazia mongola terminata cu batalia de la Kalka; de asemenea a aratat că Jasz este un cuvant împrumutat din Slavona. In limbile sanskrita și hindi, care au origine comuna cu limba sarmatilor, "yash" inseamnă "faimă".


O inscriptie astazi pierduta pe o bornă kilometrica romană descoperita în apropiere de Osijek, Croatia în secolul al XVIII-lea menționeaza existenta unui Jassiorum municipium. Numele maghiar al orașului (Jászvásár) inseamna mot-a-mot "Piața (Târgul) jassilor"; numele vechi romanesc, Târgul Ieșilor (si forma alternativă Iașii), ar putea avea aceeasi semnificatie.


In Ungaria, iașii au lasat delumirea de Jász unui comitat și mai multor localitati ; pe de alta parte, sarmatii erau arcasi reputati, ori în limba maghiara "ijász" inseamna tocmai "arcaș", de unde presupunerea ca acest cuvant s-ar trage tot de la iași.
In Cronica lui Nestor orasul apare menționat cu numele Askâi Torg.



1 comentarii:

  1. Alanii mai exista șâ azi,unu din ei sânt io.Foarti puțâni am rămas,cum se zice că oseții șâ sarmații aveau,șâ au un grai iranian.Greșât,total greșât,sarmații erau tăt traci ca șâ șciții di asemeni.Erau blonzi-sateni,cu ochii albastri-verzi-turcoaz.Tăt tracii mai erau șâ roșcați dar nu tăți.Se știe că sciții erau traci sudici,roșcați;iar sarmații cu dacii șâ geții erau traci nordici,blonzi.Alanii vinind din ramura scitica erau roșcați,dar daca erau din ramura sarmatica erau blonzi.

    RăspundețiȘtergere

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii