sâmbătă, 6 decembrie 2014


Jurnal Romanesc, este un ziar online, un portal pentru romanii de pretutindeni, care primeste finantare de la Ministerul Afacerilor Extrene, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP), si-a deschi o redactie la Kladovo(Serbia), petru romanii din Valea Timocului. Initiatorii proiectului, care si-au propus deschiderea unei redactii la Kladovo, au facut-o si pentru pentru a putea forma ziaristi de limba romana din aceasta zona, unde oamenii vorbesc bine romaneste acasa in familie, dar nu stiu la fel de bine si sa si citeasca sau sa scrie romaneste.
„A fost ideea noastra de a deschide aceasta redactie aici pentru ca in aceasta zona nu exista ziaristi de limba romana. Aaa cum de exemplu, in Moldova sau in Republica Ucraina exista o presa foarte puternica de limba romana, romanii de aici sunt lipsiti de informare in limba lor materna, iar lipsa acestei informari se vede foarte bine. As da doar un exemplu, anul trecut aici în Kladovo au fost 280 de copii care au mers la scoala sa invete limba romana, acum mai sunt doar 44. Ce s-ar fi intamplat daca ar fi existat aici ziaristi puternici de limba romana care sa traga de maneca pe aceste autoritati locale. Poate ca maine-poimaine si ziaristii de aici vor contribui si vor aduce progres acestei zone”, spune Romeo Crasmaru, directorul ziarului. „Este inca una din realizarile romanilor nostri din Valea Timocului in colaborare cu romanii din Romania. Cred ca este in primul rand o realizare pentru ca in mass-media din Romania este destul de slab informata despre evenimentele care se petrec în Valea Timocului si mai ales am observat ca in mass-media din Romania apar foarte multe informatii distorsionate”, a declarat consulul Iulian Nitu. „Cred ca este un proiect  consonant pentru ca e nevoie de mediatizarea situatiei romanilor din Valea Timocului, din Serbia de Rasasit si e nevoie ca romanii de aici sa înceapa sa invete limba romana si sa cunoasca realitatile romanesti”,
a spus, la randul sau, consilierul Radu Cosma de la Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni. Jurnal Romanesc, Valea Timocului[/caption] Pe langa Jurnal Romanesc, in Valea Timocului mai exista si Timocpress, un cotidian aparut in anul 2006. Impreuna, cele doua ziare romanesti isi propun sa trezeasca constiinta romanilor si sa-i ajute sa-si mentina identitatea si apartenenta etnica.

 Surse:

 [1] http://goo.gl/8YClES

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii