În fiecare zi, aproximativ 160 de copii din Transnistria românească trec granița pentru a studia la scoala din Doroțcaia, aflata in Republica Moldova. Ei sunt victimele politicii de rusificare dusa de catre administratia de la Tiraspol, in lupta dintre Est si Vest, in lupta dintre Rusia si Occident.
Autobuzul din imagine este foarte vechi si ar fi trebuit de mult scos din uz. El a fost cumparat si folosit de catre o companie de transport locala si opresta in fata scolii municipale din Dorotcaia. Treizeci de copii cu varste intre 7 si 18 ani coboara din vechiul autobuz unul cate unul cu un aer vesel pe fete. " De obicei sunt mai multi, dar aceasta este penultima zi de scoala inainte de vacanta de vara, asa ca intelegeti...", a zambit Svetlana Jitaric, profesoara de educatie civica si de muzica ce-i insotea pe copii.
Un loc de joaca este amenajat cu o multime de baloane multicolore, in anticiparea serbarii ce avea loc a doua zi. O traditie care este urmata in toate scolile. Dar acesti elevi nu locuiesc in Dorotcaia. Ei vin din Grigoriopol, de cealalta parte a frontierei cu asa zisa Republica Separatista Transnistreana si au calatorit zece mile pantru a putea studia aici.
Acolo (in Grigoriopol) scoala Stefan cel Mare a fost inchisa de catre autoritatile transnistrene in anulk 2002. Cauza? Predarea il limba romana si in alfabetul latin a fost declarata ilegala in Transnistria si se pedepseste cu inchisoarea.
In anul 2005, un raport al OSCE a denuntat aceasta situatie in care parintii care-si inscriu copii in aceste scoli cu predare in limba romana si alfabet latin sunt ameninate de serviciile de securitate regionala sau sunt amenintati cu pierderea locurilor de munca.
Astazi, toate scolile romanesti au fost inchise. Din cele 33 de institutii de invatamant cu predare in alfabetul chirilc mai sunt doar cinci scoli si trei licee. Si aceste scoli se confrunta zilnic cu presiuni. Nu au materiale didactice iar cladirile sunt intr-o stare deplorabila. De exemplu scoala din Dubasarai care a fost bombardata in 1992 nu a mai fost renovata sau reparata de atunci.
Dintr-o scoala ilegala copiii romani din Transnistria au ajuns sa invete intr-o scoala mutata dincolo de granita. Eleonora Cercovschi, directorul scolii, este cea care a fondat scoala "Stefan cel Mare" in secret in anul 1996. " Am cumparat cartile de la Bucuresti, dupa carea ne-am facut sediul scolii intr-o casa din oraselul Cosnita, oras de la granita. In fiecare zi, parinti si elevi treceau pe furis cu cartile pe la frontiera.", si-a amintit Eleonora Cercovschi.
Apoi, proiectul a fost sustinut si finantat pe ascuns de catre Ministerul Educatiei al Republicii Moldova.Dar, dupa sase ani de functionare guvernul transnistrean descopera scoala si o inchide imediat. Directoarea scolii chiar a stat o saptamana inchisa intr-o inchisoare din Tiraspol, asa zisa capitala a Transnistriei.
Dupa ce a fost eliberata, Eleonora Cercovschi a fost contacata de directorul scolii din Dorotcaia. Nu si-ar fi imaginat ca pana si peste 12 ani isi va continua astfel activitatea.Trebuie spus ca intre timp, Eleonora Cercovschi si colegii ei au facut totul pentru a-si face auzita vocea, profesorii din Dorotcaia au creat chiar o pagina facebook intitulata Salvati scolile din Transnitria care are deocamdata un mic ecou. Ei au facut mai ales apel la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in anul 2006. Dupa sase ani de procedura, instanta de judecata in cele din urma a constatat ca Transnistria a incalcat dreptul la educatiei al cetatenilor sai molodoveni. O decizie care insa a fost intotdeauna ignorata de catre Rusia.
Dar de ce ai nevoie sa vorbesti romaneste?
Directorul scolii din Dorotcaia, Viorica Gogoi-Benga,profesor de limba engleza a spus ca "in Transnistria nimeni nu vrea sa ne auda, nimeni nu are nevoie de noi. Ei ne intreaba " de ce ai nevoie sa vorbesti romaneste?"... singurul nostru vis este acela de a putea fi liberi sa invatam acasa la noi, limba noastra si istoria noastra si sa ne invatam la randul nostru copiii".
Surse:
1) Imagini : Bastien Renouil
2) http://newsroum.fr/en-transnistrie-les-enfants-moldaves-se-cachent-pour-apprendre
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra