vineri, 20 iunie 2014



Dupa destabilizarea Ucrainei vine si randul Republicii Moldova? Diversionistii din regiunile cu tendinte separatiste din Republica Moldova incearca sa puna presiune si ameninta cu actiuni similare separatistilor pro-rusi din Ucraina.

Cu toate acestea actiunile lor de pana acum au fost mai degraba confuze si timide dar exista unele semnale de ingrijorare pentru ca de curand au inceput sa apara cazaci veniti din Crimeea in Gagauzia. Sub acoperirea asa numitelor garzi populare au aparut ca prin minune de parca ar fi fost teleportati, detasamente de cazaci din Rusia si din Crimeea care a fost de curand si ea anexata Rusiei.

Semnalele legate de evenimentele recente din Republica Moldova sunt insa neclare pentru ca pana si separatistii din Transnistria iau in ultima vreme in calcul o eventuala integrare in UE, care de altfel nu este posibila decat ca parte integranta din Republica Moldova atata timp cat Transnistria nu va avea granita comuna cu Rusia si dupa cum stim gazele rusesti nu vor mai putea trece prin Ucraina.

Rusia, dupa toate aspectele va lasa Republica Moldova sa semneze acordul de asociere cu UE si oficial Transnistria si Gagauzia inca fac parte din Republica Moldova, Transnistria nefiind recunoscuta pe plan international nici macar de Rusia. Asadar Transnistria va fi integrata la pachet cu Republica Moldova in UE? Nimeni nu poate prevedea inca ce va fi dar cert este ca Transnistria se confrunta cu mari probleme economice.

Transnistria se confrunta cu diverse probleme, inclusiv cu cele economice atat din cauza situatiei geopolitice cat si din cauza stationarii unui numar mai mare de soldati, dupa unele estimari numarul soldatilor profesionisti din Transnistria fiind chiar mai mare decat numarul soldatilor profesionisti detinuti de Republica Moldova.

Tensiunile, inclusiv cele aflate sub spectru militar, exista atat intre Ucraina si Transnistria cat si intre Republica Moldova si Transnistria. Aducerea cazacilor rusi in Gagauzia si in Bugeac nu face decat sa tensioneze  si mai mult lucrurile in zona.

Singurul lucru care poate salva Republica Moldova de orice amenintare potentiala imediata sau viitoare este reunirea sa cu Romania. Ca parte a Romaniei si implicit a UE si a Nato, Republica Moldova nu va mai avea cosmaruri legate de evenimente asemanatoare celor din Ucraina.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii