Cautand sa ne documentam despre scandalul recent al carnii de cal provenita din Romania si etichetata drept carne de vita in Franta si Marea Britanie am dat peste un articol din presa iraniana "Romania concerned over beef scandal" ( Romania ingrijorata de scandalul carnii de vita) si am descoperit una dintre cele mai perfecte analize ale politicii romanesti vazute de cineva din exterior.
In perioada comunista, Romania a avut o relatie destul de buna cu Iranul, astfel ca multi diplomati si oficiali iranieni cunosc bine cu cine au de face cand e vorba de politicienii romani.
Articolul in sine, ilustrat cu poza presedintelui Traian Basescu, nu este foarte spectaculos, facand doar un rezumat al problemei de acum binecunoscute a scandalului carnii de cal din Romania etichetata drept carne de vita si reda ingrijorarea partii romane care se simte discreditata si a celorlalte doua tari pe piata carora a patruns carnea de cal.
Adevarata surpriza a venit de la un comentariu postat de un utilizator care isi spune Redpossum si care face o anliza perfecta a politicii romanesti:
"And here we see an excellent example of two of the key weaknesses of predatory capitalism.First, greed. They were already making *huge* profits, but they wanted more, so they substituted meat from diseased horses for part of the beef.Second, scapegoating. As soon as the stinky stuff hits the fan, they all start pointing fingers and stabbing each other in the back. Romania, being the weakest both economically and politically, gets stuck with the blame. There is no honor among thieves."
"Și aici vedem un exemplu excelent a două dintre punctele slabe cheie ale capitalismului praduitor. Primul,lacomia. Ei au facut deja profituri uriase, dar vor tot mai mult, deci inlocuiesc carnea de vita cu cea a cailor bolnavi.Al doilea punct, țapul ispășitor.De îndată ce lucrurile put se porneste ventilatorul, toati acestia încep sa arate cu degetul și se înjunghie unul pe altul în spate. România, fiind cel mai slab punct de vedere economic și politic, devine țapul ispășitor. Nu există nici o onoare printre hoti."
Concluzia: Pana si strainii cunosc cu cine au de a face in Romania, cunosc faptul ca tara noastra este plina de coruptie si slaba atat la capitolul economic cat si politic. Iar finalul acestei analize facute de un strain politicii romanesti este elocvent : "nu exista nici o onoare printre hoti".
Cand pana si cineva dintr-o "democratie" cum este Iranul spune ca in Romania politicienii sunt cauza slabiciunii acestei tari atunci trebuie sa-ti pui unele intrebari.
Cand pana si cineva dintr-o "democratie" cum este Iranul spune ca in Romania politicienii sunt cauza slabiciunii acestei tari atunci trebuie sa-ti pui unele intrebari.
Sursa:
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra