duminică, 8 iunie 2014




Despre pasarea Dodo, al carei habitat era in insula Mauritius unde a fost descoperita la sfarsitul secolului al XVI-lea se spune ca portughezii, primii invadatori ai insulei, se temeau de ea, numind-o "proasta" (Dodo) si au vanat-o pana a disparut complet, la sfarsitul secolului al XVII-lea.

In afara faptului ca oamenii vanau direct aceasta pasare, animalele pe care le-au adus cu ei, incepand cu porci,pisici, sobolani sau caini au provocat o mortalitate ridicata mai ales in randul puilor si au distrus ouale acestor pasari, asta ducand rapid la disparitia speciei.




Conform dictionarului Encarta si celui de etimologie cuvantul "dodo" deriva din cuvantul portughez "doudo" (in prezent "doido") care inseamna nebun sau prost. Astfel pasarea a fost ironizata in filme de animatie sau in diverse caricaturi pentru inteligenta sa.


Paradoxal, in Republica Moldova exista un politician, Igor Dodo(n), al carui nume este aproape identic cu al pasarii Dodo si multi dintre cetatenii Republicii Moldova oscileaza intre cei doi termeni oferiti de etimologia cuvantului "dodo" de origine portugheza cand e vorba sa-l caracterizeze sau sa faca referire la el.


Asa ca cei care sunteti ingrijorati de prezenta lui Dodon in politica ar trebui sa rasuflati usurati caci aceste "pasari" Dodo(n) au tendinte sinucigase si e posibil sa dipara oricand, nivelul lor de inteligenta fiind caracterizat de un IQ negativ.


In legatura cu extintia acestor pasari s-au relizat mai multe animatii care ironizeaza "pofta" de a muri a pasarii Dodo(n).




Una dintre cele mai hazlii scene ale motivului disparitiei pasarii Dodo(n) este cea din filmul de animatie Ice Age. Pentru cei care nu au vazut acest film le recomandam cu caldura sa vada pasaroiul Dodo(n) in actiune si motivele disparitiei speciei sale.


Alta serie de animatie in care puteti vedea cum se face bascalie pe seama pasarii Dodo(n) este Pinguins in Madagascar, o animatie care va faceti sa radeti cu pofta, o animatie de foarte buna calitate si care te binedispune mereu.


Poate nu stiati ca pasarea Dodo(n) este pana si unul din personajele cartii Alice in Tara Minunilor. Ciudata pasare uriasa cu care se intalneste Alice nu este altceva decat o pasare Dodo(n).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii