duminică, 1 iunie 2014


Ca si in cazul pactului dintre Germania nazista si Rusia sovietica de la inceputul celui de-al doilea razboi mondial cand s-a semnat un pact de neagresiune si cum s-a dovedit acum, dupa atat de multi ani chiar si unul de colaborare aidoma unei aliante neoficiale, acum Rusia cauta un asemena pact cu China.

O sa spuneti ca de fapt au semnat doar un tratat economic prin care Rusia sa-si poata exporta gazele, fiind astfel doar o reorientare strategica bazata pe criterii economice. Nu negam ca e important si factorul economic dar pentru a fi sigura ca are spatele "asigurat" Rusia avea nevoie si de o intelegere cu China, in fapt un adevarat pact de neagresiune.

Rusia a deschis cutia Pandorei sustinand pe fata secesionismul in unele din fostele republice sovietice si acum se confrunta cu o oarecare instabilitate, mai ales in zonele indepartate ale federatiei unde proportia etnicilor rusi este intr-un declin continuu.

S-o fi trezit el ursul rus dar si dragonul chinez sta cu ochii atintiti pe vastele teritorii slab populate din estul extrem al Rusiei si nici macar nu si-a ascuns aceste intentii de expansiune. Ba chiar a facut unele oferte de a cumpara sau "inchiria" teritorii din estul extrem al Federatiei Ruse.

In acest context Rusia avea numaidecat nevoie de un pact de neagresiune cu China. Daca analizam putin evenimentele recente, unele par trase la indigo cu cele premergatoare celui de-al doilea razboi mondial. Sa speram ca nu vor fi evenimentele premergatoare celui de-al treilea. Cel mai negru cosmar al occidentului ar fi un scenariu nebunesc in care Rusia si China ar deveni aliati care sa duca aceeasi politica cu cea inceputa de curand de Putin.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii