duminică, 1 iunie 2014


Exista pe lume un sunet supranumit si "Glasul Arhanghelului" care, de cate ori se face auzit, indeamna la smerenie! Una dintre partile frumoase a culturii pano-slave este arta sau mestesugul desavarsit al turnarii clopotelor. Inca din vechime zona Rusiei kievene este recunoscuta pentru centrele sale celebre de turnare a clopotelor.

Unul dintre discipolii vechilor mesteri care a invatat tainele acestei nobile meserii este Iurie Terehov. Este unicul mester din Republica Moldova care toarna clopote cu binecuvantarea mitropolitului. Clopotele realizate de Iurie Terehov au o rezonanta aparte, o "voce" inconfundabila.

Surprinzator este si faptul ca ucenicul sau este o fata de 25 de ani care si-a asumat povara unei munci demne mai degraba pentru barbati. Mesterul impreuna cu ucenica sa se ocupa inclusiv de restaurarea vechilor clopote pe care le fac sa sune din nou ca la inceput.

Ultimul proiect al celor doi este un clopot ce cantareste aproximativ o tona, prototipul sau fiind turnat cam pe la 1876. Atelierul lui Iurie Terehov nu duce niciodata lipsa de comenzi, fiind cunoscut in majoritatea statelor ex-sovietice. Cei mai fideli clienti ai lor sunt ctitorii de lacasuri sfinte care pentru a-si vedea numele inscrise pe clopote platesc pana la 15 Euro pentru fiecare kilogram.

Sursa:

http://www.canal3.md/rom/news/social/item16489/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Responsabilitatea juridica pentru comentariile pe care le faceti pe acest site va apartine exclusiv dumneavoastra

Postări populare

Lista mea de bloguri

Comentarii